Общо показвания

неделя, 14 февруари 2010 г.

ВИТАМИН С


Най-познати у нас като богат източник на витамин С безспорно са цитрусовите плодове. Лидери сред тях са гуавата и кивито. В 100 г гуава има около 180 мг витамин С, а познатото у нас зелено киви съдържа около 100 мг витамин С в 100 г плод (или около 70 мг в 1 бройка). За сравнение - в 100 г лимонов сок има около 50 мг, а в един портокал - приблизително 70. Витамин С спокойно може да бъде наречен капризен - той не издържа на високи и ниски температури, поради което не се запазва в приготвените сладка, компоти, нектари, защото варенето го унищожава напълно. Също така не може да бъде намерен в замразените плодове и зеленчуци заради ниската температура.
Шипката е от богатите на витамин С плодове, познати в нашите географски ширини, но при изсушаването и дългото й съхранение количеството му намалява. Нуждата на човешкия организъм от Витамин С е безспорна. Въпросът е как да си го набавим, и то качествено. Често, поради липса на информираност, предприемаме стъпки, които в последствие се оказват не дотам ефективни, а понякога дори и вредни. Затова е необходимо да се следи за качеството на продуктите и добавките, както и за оптималния баланс между приеманите всекидневно съставки.
Експерти провеждат проучвания, изследващи ролята на витамин С при сърдечносъдовите заболявания и остаряването, рака, вируса на ХИВ, катаракти, здравето на кожата и други физиологични и патологични състояния. Витамин С може да помогне в защитата срещу ред видове рак – включително тези на хранопровода, устата, стомаха, панкреаса и може би на матката, дебелото черво и гърдата. Витамин С също така може да помогне в неутрализирането на нитритите (потенциално ракообразуващи консерванти в храни като хотдога и вакуумираните нарязани месни мезета) и нитратите (обикновено съдържащи се в питейната вода и някои зеленчуци).
Японски учени от Института по геронтология и Университета за медицина и стоматология в Токио, под ръководството на Акихито Исигами са установили, че ако витамин С в организма е в недостатъчно количество, това води до мутации и увеличава риска от различни заболявания, а общото стареене се ускорява до 4 пъти.
активност, но не бива да надвиша По норматив препоръчителната дневна доза витамин С е 60 мг, като тя може да се набавя от естествени източници при пълноценно и разнообразно хранене. Най-богати на витамина са различните видове храни от растителен произход - цитрусовите плодове, черешите, малините и др. от този вид, доматите, чушките, спанакът. Специалистите препоръчват дневната доза витамин С да се увеличава пропорционално на физическата ва 1 грам.