Общо показвания

сряда, 7 ноември 2012 г.

Все още ли мислите, че това е нормално?

                                                            
Запитвали ли сте се някога защо и как става така, че по-голямата част от плодовете ги намираме по всяко време на годината в супермаркетите. Лъскавите ябълки, свежите домати, огромните ягоди, гроздето от Аржентина, което е изминало целия този дълъг път и е престояло по складове, но въпреки това има толкова сочен вид.

Отговорът е в синтетичните торове, които се използват в конвенционалното земеделие за да ускоряват развитието на растенията, но намаляват устойчивостта им. За да оцелеят плодовете и зеленчуците, отглеждани по този начин, се нуждаят от все по-големи количества хербициди - за борба с плевелите , пестициди - против болести и инсектициди - за борба с вредителите. За да имат по-голяма трайност те се берат преди да достигнат зрялост и претърпяват „предпродажна” подготовка – обгазяване, облъчване с радиоактивни изотопи , например кобалт-60 или потапяне във фунгицидна баня. Но всички тези вещества по същество са токсини, които попадат и в нашия организъм, рушат имунната ни система и са причина за голяма част от съвременните болести.
Но за съжаление това не е всичко . Какво е месото на трапезата ни според вас?
В храната на пилетата, прасетата и говедата се добавят анаболи за по-бърз растеж и антибиотици, които трябва да компенсират лошите условия на живот – на тясно пространство и без слънчева светлина. Те се отлагат не само в месото на животните, но и в млякото и яйцата. Последвалата технологична обработка след това допълнително унищожава и малкото полезни вещества в тях, но затова пък ги „обогатява” с още химикали.