Общо показвания

понеделник, 15 февруари 2010 г.

ТИКВА ЗА ЗДРАВЕ !


Тиквите притежават ценни хранителни свойства, поради което имат широка употреба в храненето. Съдържат азотните вещества,захари и целулоза, както и много минерални вещества - калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед, кобалт и др. Съдържат също витамин С, витамин РР, В2, В1, каротин. Някои сортове тиква са по-богати на каротин и от морковите. Тиквите са диетична храна, която много лесно се усвоява от организма, което я прави особено полезна при оздравяващи, както и при хора в напреднала възраст. По хранителност тиквите почти се изравняват с картофите. Препоръчват се в медицината като пикочогонно средство, тиквените семки - като противоглистно, и при лечебното хранене при заболявания на сърдечно-съдовата система, най-вече, когато болестта е съпроводена с отоци. Препоръчва се при заболявания на черния дроб и на жлъчния мехур. Особено ценни са тиквите с оранжева и с ярко жълта месеста част, защото те са по-богати на каротин.
Тиквата освен полезна като храна е много добро средство и за разкрасяване, защото действа подхранващо и освежава кожата.
Ето няколко полезни съвета:
1. Най-бързият начин за почистване на лицето е просто да го натъркаме с парче сурова тиква.
2. Универсална маска за шията: Три супени лъжици варена тиква се смесват с 1 жълтък и 1 чаена лъжичка мед. Нанесете маската, докато е топла, След около 20 мин. изплакнете със студена вода. След процедурата ще усетите кожата си по-свежа
3. Решение за сухата кожа: Смесете 2 лъжици сварена и добре смачкана тиква с 1 лъжица зехтин. Нанесете маската върху лицето и след 30 мин. изплакнете с хладка вода.
4. Ако имате мазна кожа може настърганата на ренде тиква да се смеси с разбит на сняг белтък. Престоявте с маската 20 мин , след което измивате.