Общо показвания

четвъртък, 5 ноември 2015 г.

ПОКАЗАТЕЛИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Щитовидната жлеза е ендокринна жлеза, която генерира хормони, участващи в регулирането на  метаболизма и растежа на клетките и организма. Те се наричат тиреоидни хормони и влияят на  редица процеси в нашето тяло. Ето защо, ако тя не функционира правилно, може да забележим това по  следните индикатори.
- Тегло - влошената работа на жлезата води до забавяне на метаболизма, а оттам и до трайно качване на килограми и  наднормено тегло. От друга страна, когато на щитовидната жлеза е твърде интензивна, метаболизмът се ускорява и  теглото пада прекомерно. Йо-йо ефектът също е следствие от лошата дейност на жлезата.
- Тонус - ако чувствате постоянна умора или често сте отпаднали, това е знак, че хормоните на щитовидната жлеза не  изпълняват правилно своите функции.Топлообмен - ако метаболизмът е нормален, 65% от изгорените калории се превръщат в енергия, а 35% - в топлина.  Когато крайниците ни са студени или напротив - получаваме горещи вълни, това също показва, че нещо не е наред с  хормоналния баланс на тялото ни.
- Тежест в главата - когато щитовидната жлеза работи правилно, благодарение на добрата циркулация на кръвта до  мозъка достига и достатъчно количество глюкоза. В противен случай главата е замаяна, с блуждаеща мисъл и чувство  на тежест и сънливост (особено по обяд).
- Трудно преглъщане или промяна в гласа - щитовидната жлеза е много чувствителна към различни замърсявания,  независимо дали са химикали в храната, бактерии и вируси във въздуха или мръсотия. Тези вещества пречат на  хормоните и тъй като жлезата се намира под предната част на трахеята, ларинкса, нейната неизправност може веднага  да се отрази на способността за преглъщане или работата на гласните струни.
- Вежди - установено е, че един от признаците за проблеми с щитовидната жлеза е окапването на веждите.Много суха или много мазна кожа - усвояването на мастните киселини и останалите компоненти, които служат за  хидратиране на кожата зависи от правилното функциониране на хормоните на щитовидната жлеза.
- Мускули - мускулната слабост, болката или крампите в мускулите може да показват слаба функция на щитовидната  жлеза.
- Кожата на лактите - тя е силно чувствителна към дисфункцията на щитовидната жлеза. Може да потъмнее, да стане  груба или да се напука.
- Нокти - най-честата причина за вертикални вдлъбнатини по ноктите се дължи на липсата на желязо, а ако желязото не  е достатъчно, клетките са слабо възприемчиви към командите на хормоните от щитовидната жлеза, което води до  пълното им изчерпване в тялото.
- Коса - тя губи блясък, става тънки и накъсана - всички признаци на отслабен метаболизъм и липса на енергия  вследствие на недостиг или излишък на хормони.