Общо показвания

петък, 27 януари 2012 г.

Тибетска гъба

Кефира е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна или т.н. кефирна гъба, Тибетска гъба . Кефирните зърна са бели или кремави на цвят, с големината на орех. Могат да бъдат и много по-малки – колкото оризови зърна. В процеса на ферментация се уголемяват. Според упътването, кефирени зърна с големината на орех са достатъчни за 200 мл. мляко.

Как се прави кефир . Поставят се кефирените зърна в мляко в съд – около 3/4 пълен Много подходящ за целта е буркан със завъртаща се капачка. Буркана се затваря плътно и се поставя на скрито от пряка слънчева светлина място при стайна температура. След 1-2 дни изваждате буркана и го изсипвате през груба (не метална!) цетка. Полученият Кефир се пие в ритъм 20 дни, след което следва почивка от 10 дни, после пак 20 дни … Но можете и да го пиете всеки ден.
Препоръчва се готовата напитка да се остави да узрее още 1-2 дни в хладилника и след това да се пие, а не веднага. От личен опит мога да кажа, че вкуса му след 1 ден престой в хладилника е невероятен – леко газиран и … просто много приятен.
Кефирът съдържа:
* Триптофан – незаменима аминокиселина, която изобилства в кефира и е добре известна с релаксиращия си ефект върху нервната система.
* Калций и магнезий – важни минерали за здрава нервната система.
* Фосфор – вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подпомага усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините.
* Кефирът е отличен източник на биотин, витамин от групата на B витамините, който подпомага усвояването на други B витамини, като напр. Фолиева киселина, пантотенова киселина и вит. B12.
* Многобройните ползи от поддържане на адекватно ниво на B витамини са свързани с доброто функциониране на нервната система, бъбреците, черния дроб, доброто състояние на кожата, повишаване на енергията и дълголетие.
Лечебните ползи от кефира .Опитът на поколенията показва, че кефирът: Намалява безпокойството, потиснатостта и депресията. Повишава енергията, създава чувство за здраве и благополучие. Произвежда всички необходими полезни, приятелски бактерии, важни и необходими за всекидневното ни здраве.
На болните от алкохолизъм се препоръчва лечението с тибетска гъба, тъй като тя напълно възстановява обмяната на веществата и лекува заболяванията, възникнали в резултат на злоупотребата с алкохол. – Казват се, че кефирената гъба в Европа е внесена от излекуван от цироза полски професор.
Освен полезни бактерии и дрожди кефирът съдържа минерали и основни аминокиселини, които подпомагат тялото да се самолекува и самоподдържа. Белтъчините в кефира са полусмляни и затова по-лесно усвоими. Следователно и ползите от кефира не са малко. Кефирът е лесно смилаем, почиства червата, снабдява тялото с полезни бактерии, дрожди, витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е балансирана и полезна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система. Използва се за облекчаването състоянието на пациенти страдащи от СПИН, синдром на хроничната умора, херпес, рак. Успокояващият ефект, който кефирът има върху нервната система, помага на страдащи от безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация . Редовната употреба на кефир облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. Подквасеното мляко с тибетска гъба служи и като перфектно козметично средство. Може да мажете с кефир кожата на ръцете и лицето, като това ще я освежи, ще изглади бръчките и ще забави стареенето. Кефирът балансира тялото и осигурява здраве и дълголетие. С отличните си хранителни качества кефирът е подходящ за хора от всички възрасти.





Няма коментари: