Общо показвания

неделя, 15 януари 2012 г.

Лечебните свойства на куркумата


Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от рода Куркума, достигащо височина до 1 м, със силно разклонено коренище. Коренът на растението се използва както в медицината, така и в кулинарията. Има силно изразен оцветяващ в жълто ефект благодарение на 2-5% съдържание на пигмента куркумин в корена и специфични вкусови качества, съдържа и 5% есенциални мастни киселини.


Куркумата има лек вкус и напомня на пипер и слабо на ванилия. Освен приятен вкус куркумата е полезна за здравето.

Лечебни свойства на куркумата

Куркумата е полезна при следните заболявания:

- различни форми на гастрит;

- проблеми с черния дроб (за момента тези свойства са в процес на активно проучване);

- увеличава ефективността на лечението на рак на кожата чрез прякото прилагане на увредената зона;

- лечение на акне;

- възпалителни процеси, причинени от остеоартрит;

- заболявания на сърдечно-съдовата система.

Куркума ефективно разлага мазнините в храносмилателната система, с което съществено облекчава процесът на храносмилане. Освен това e доказано, че тя има положително въздействие върху стомашно-чревния тракт, при стрес или употреба на алкохол, отстранявайки неговото негативно въздействие.

Освен това Куркумата помага на имунната система да се бори със стреса ; Поддържа здравето на цялата скелетна система (кости и стави); Поддържа нивото на холестерол в нормалните граници и предотвратява образуването на кръвни съсиреци;Има антиоксидантни свойства; Някои лабораторни експерименти показват, че куркуминът може да забави размножаването на вируса на СПИН.

Куркуминът е източник на естествени антиоксиданти

Необходимо е отделно да се разгледат антиоксидантните свойства на куркумина. Източникът на антиоксиданти в куркумата са куркуминоидите (куркумин, деметоксикуркумин, бис-деметоксикуркумин). Куркуминоидите са източник на антиоксиданти, които са:

- 5-8 пъти по-силни от витамини Е и С;

- 3 пъти по-силни от гроздовите семена или екстракт от борова кора;

- достатъчно силни, за отстраняване на хидроксилни радикали, които се смятат за най-реактивните окислители.

Антиоксидантите са защита на номер 1 срещу свободните радикали. Те потенциално помагат за забавяне на признаците на стареене. Окисляването на свободни радикали може да увреди клетките и ДНК, влияещи на процеса на стареене, който всички ние мечтаем да спрем. Антиоксидантите са важни също така за: подобряване на паметта; поддържането на здраво сърце; подобряване на имунитета.


Няма коментари: