Общо показвания

събота, 12 януари 2013 г.

Здравословно хранене по време на финансова криза ?!?

Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат пари. И действително – сред хората с ниски доходи затлъстяването е най-разпространено. Причината за това обаче не е единствено икономическа. Вярно е, че качествените продукти са по-скъпи, но тук се намесва и един тънък психологически момент. Човек, които често търпи лишения, дори те да не се отнасят до храната, подсъзнателно се страхува .Затова хората с ниски доходи инстинктивно посягат към евтините, но калорични и в големи количества продукти. Със системното преяждане те се опитват да преборят тревогата, че могат да останат гладни, скуката от липсата на развлечения и стресът от това, че трудно „свързват двата края”.

В действителност, да се храните здравословно не означава, че обезателно трябва да купувате екзотични, диетични или био продукти. Дори напротив – колкото е по-проста (необработвана) една храна, толкова е по-ценна за организма.

Ето няколко съвета, как да подберете полезно и евтино меню:
Вместо съмнителни колбаси и полуфабрикати купувайте евтини сезонни зеленчуци като зеле, моркови, лук, цвекло, ряпа, карфиол, алабаш, спанак, лапад, марулки, краставици, тиквички, патладжан, бакла, зелен боб и много други. Пресни домати и пипер си позволявайте само през лятото и ранната есен не толкова заради ниската цена, но и защото отглеждани извън този сезон, те са далеч от здравословното хранене. С всички тези зеленчуци можете да приготвяте както витаминозни салати, така и вкусни ястия.
През лятото замразявайте и сушете на слънце сезонни плодове и зеленчуци – пипер, ягоди, малини, кайсии, череши, сливи. Други като царевица, грах, зелен боб и купувайте готови замразени, тъй като цената им е ниска.

Вместо да прекарвате почивните дни предъвквайки пред телевизора, организирайте семейни излети сред природата. По време на тях можете да берете екологично чисти коприва, лапад, лиорда, горски ягоди, малини, къпини, дренки, билки, диви круши и лешници.
Богатите на белтъчини растителни продукти като боб, леща, грах, гъби могат да заменят голяма част от месо във вашето меню. Ако все пак ви е трудно да седнете на масата без месо, гответе месно-зеленчукови ястия. Така едновременно ще намалите разходите за храна и ще увеличите разнообразието.

Не забравяйте за голямото разнообразие от зърнени култури, които е добре да присъстват на масата не само под формата на хляб. Необработените зърна съдържат фибри, витамини В и Е , най-важните минерали и противно на разпространеното мнение – много белтъчини. Например в почти всички рецепти оризът може да се замени с булгур или ечемик, а овесените ядки са евтина и по-здравословна алтернатива на корнфлейкса.

Друг прекрасен и евтин източник на белтъчини и витамини са яйцата. Яжте ги на закуска, добавяйте ги към салатата или ги сервирайте овкусени с подправки като предястие.

Всички продукти, които могат да се съхраняват дълго, купувайте в големи опаковки. Така ще можете да си позволите по-качествени продукти на не толкова висока цена.

Не се притеснявайте да си купувайте евтина риба. Тя е също толкова полезна, колкото скъпите й роднини, особено приготвена на фурна или скара.

За похапване пред телевизора и между храненията не вземайте бонбони, вафли, гризини и чипс, а сурови ядки, сушени плодове, ябълки. Ако ви се прияде по-сериозен десерт, пригответе го не със сметана, а с плодове – например ябълков пай, тиквеник, щрудел или кейк от пълнозърнесто брашно и стафиди.