Общо показвания

петък, 23 юни 2017 г.

Вкусна лесна и здравословна салта от тиквички



Необходими продукти


  • 1 кг тиквички
  • 1/3 връзка копър
  • 1/3 връзка магданоз
  • 2-3 скилидки чесън
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 1-2 с.л. ябълков оцет
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

Измийте тиквичките под течаща вода и почистете крайчетата им.Нарежете ги на кръгчета с дебелина 3-4 мм.Застелете подходяща тава с кухненска хартия и подредете тиквичките, като застъпвате леко краищата им.Поръсете ги със сол и ги изпечете в предварително загрята на 150-160 градуса фурна.Извадете готовите тиквички и ги оставете да се охладят.Счукайте скилидките чесън, добавете към тях ситно нарязани копър и магданоз. Прибавете оцет, зехтин и сол на вкус. Разбийте енергично дресинга, докато се хомогенизира.Прехвърлете охладените тиквички в купа и ги полейте с дресинга. Разбъркайте и сервирайте.
Време за подготовка: 10 минути Време за готвене: 30 минути Общо: 40 минути  2 порции
Допълнителни насоки
  • Препоръчвам ви да оставите овкусените тиквички да престоят поне няколко часа в хладилник, за да се смесят всички аромати.
  • Може да издържи до 3-4 дни в хладилник.
  • Може да увеличите градусите за печене до 170-180 градуса, но задължително наблюдавайте тиквичките, защото по-тънките бързо може да прегорят.
  • Избирайте еднакви по размер тиквички, за по-равномерно изпичане.
  • Може да поднесете печените тиквички с копър, магданоз и чесън и като гарнитура към печено месо, кюфтета, картофи.