Общо показвания

сряда, 12 октомври 2011 г.

ВРЕДАТА ОТ ПРЕКОМЕРНО СЛЪНЦЕ !


Лятото е най-веселото и безгрижно време от годината, през което слънчевите лъчи ни зареждат с енергия, укрепват имунната ни система, участват във формирането на витамин Д .
Но не бива да забравяме, че както кожата така и косата ни се нуждаят от защита от вредното въздействие на UV лъчите. На всички ни е известно, че интензивно развиващата се икономика в световен мащаб все повече замърсява околната среда и води до разрушаване на озоновия слой, който спира вредните UV лъчи.
Добре информираните хора задължително използват слънцезащитни продукти. Напоследък козметичните компании произвеждат продукти с висок фактор на слънчева защита – SPF 20, 40, 50 +. Състават на тези продукти е богат на вещества (филтри), които абсорбират или отразяват светлината, но кожата не може да бъде предпазена 100%. Добре е като тръгваме на почивка, да вземем няколко фотозащитни средства с различен SPF. През първите 2-3 дни кожата се намазва с продукти с най-висока защита SPF 50+, след което да се ползват масла и кремове с по-нисък SPF. Тези, които искат хубав тен, без да излагат кожата на риск, е по-добре да използват автобронзанти. Чрез тях не се получава естествен загар от слънчевите лъчи, но не рискуват собственото си здраве в дългосрочен план.
Добре известно е , че слънцето ускорява процесите на стареене, бръчките се увеличават, появяват се пигментни петна. Освен кожата на лицето и тялото трябва да се защитят и устните. На пазара се предлагат богата гама от балсами , които интензивно овлажняват, подхранват, регенерират и предпазват устните .
Силните слънчеви лъчи увреждат и кутикулата на косъма (външната обвивка), затова колкото по-бързо свикнем да използваме слънцезащитни продукти, толкова по-комфортно бихме се чувствали през топлите месеци на годината.
За тези които се опитват да използват максимално естествени козметични средства, бих препоръчала да мажат кожата и косата си със студено пресовано сусамово масло. То има естествен слънцезащитен фактор 2, освен това прониква дълбоко в кожата и има добър подхранващ ефект.