Общо показвания

вторник, 30 август 2011 г.

СУСАМОВО МАСЛО


Здравословният ефект на сусама върху човешкия организъм е отдавна познат. На първо място, той е абсолютен шампион по съдържание на калций и редовната му консумация заздравява костно-мускулната система. Сусамът е мощно природно оръжие за борба с остеопорозата. Той трябва да бъде част от менюто на жените от всички възрасти, особено по време на менопауза. Сусамовият тахан(паста, получена от смилането на сусамените зърна) е истински елексир за стомаха и храномилането, като включително спомага и за елиминиране на кисилините. Консумацията на сусам ни дарява с гъста и лъскава коса, здрави нокти и блестяща кожа. Масажът със сусамово олио прочиства от токсините и прави кожата еластична. Изливането на затоплено сусамово олио върху „третото око” е един от основните масажи в аюрведа-абхианга.

Този известен масаж се изпълнява от двама души, но дори и при адаптирания вариант за самомасаж можем да извлечем значителна полза за своето здраве.

Абхианга се извършва по следния начин:

Заоплете сусамово олио, като поставите бутилката в дълбок съд с гореща вода. Не бива да го затопляте повече от температурата на тялото.

Застанете на гумена релефна подложка, за да не изцапате пода и за да не се подхлъзнете.

Отлейте малко олио в шепата си и разтъркайте между двете ръце. Започнете от главата. Нежно масажирайте скалпа: това ще успокои кожата и ще повлияе състоянията на пърхот. Сусамовото олио се отмива с лекота с помоща на шампоан.

С кръгообразни движения си направете последователно цялостен масаж на лицето, съсредоточете се върху „третото око”- мястото между двете вежди. Продължете с масаж на шията (в никакъв случей не натискайте щитовидната жлеза), деколтето, ръцете, ханша, бедрата, долната част на краката, стъпалата. Масажирането на рефлекторните точки, разположени върху ушите, дланите и стъпалата, стимулират нервните окончания и енергийните пътечки, които водят до вътрешните органи.

Преди да се отправите към банята, отстранете излишъка от олио върху стъпалата. Обуйте гумени чехли или стъпете върху подложка против подхлъзване, за да си вземете душ.

Ако не желаете да чакате олиото да попие в кожата ви, вземете си по-рано душ. Докато топлата вода ви облива, продължете с масажа. Топлината на водата ще успокои абсорбирането на маслото. За да отстраните по-ефктивно мъртвите клетки и мастно разтворимите токсини, които сусамовото олио извлича на повърхността на кожата, използвайте луфа или копринено кесе.

Избършете с мека хавлия, за да отстраните остатъците от маслото.

Сусамовото масло е уникално с малкия размер на своите молекули и свойствата си дапрониква в дълбоките слоеве на кожата. За по-малко от десет минути то успява да попие напълно в кожата. Ако имате алергична кожа, можете да го използвате вместо сапун, тъй като сусамовото олио притежава натурални почистващи свойства.

А освен масажните му свойства може да си приготвите и един чудесен десерт със сусам и мед. Той се приготвя със скоростта на светлината и е изцяло здравословен.Изсипете в тефлонов тиган сусама и го запечете до порозовяване (до момента в който зърната започнат да пукат и да изскачат от тигана). Отсипете от горещия сусам в чашки, залейте с малко мед и разбъркайте добре