Общо показвания

понеделник, 15 февруари 2010 г.

ТИКВА ЗА ЗДРАВЕ !


Тиквите притежават ценни хранителни свойства, поради което имат широка употреба в храненето. Съдържат азотните вещества,захари и целулоза, както и много минерални вещества - калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед, кобалт и др. Съдържат също витамин С, витамин РР, В2, В1, каротин. Някои сортове тиква са по-богати на каротин и от морковите. Тиквите са диетична храна, която много лесно се усвоява от организма, което я прави особено полезна при оздравяващи, както и при хора в напреднала възраст. По хранителност тиквите почти се изравняват с картофите. Препоръчват се в медицината като пикочогонно средство, тиквените семки - като противоглистно, и при лечебното хранене при заболявания на сърдечно-съдовата система, най-вече, когато болестта е съпроводена с отоци. Препоръчва се при заболявания на черния дроб и на жлъчния мехур. Особено ценни са тиквите с оранжева и с ярко жълта месеста част, защото те са по-богати на каротин.
Тиквата освен полезна като храна е много добро средство и за разкрасяване, защото действа подхранващо и освежава кожата.
Ето няколко полезни съвета:
1. Най-бързият начин за почистване на лицето е просто да го натъркаме с парче сурова тиква.
2. Универсална маска за шията: Три супени лъжици варена тиква се смесват с 1 жълтък и 1 чаена лъжичка мед. Нанесете маската, докато е топла, След около 20 мин. изплакнете със студена вода. След процедурата ще усетите кожата си по-свежа
3. Решение за сухата кожа: Смесете 2 лъжици сварена и добре смачкана тиква с 1 лъжица зехтин. Нанесете маската върху лицето и след 30 мин. изплакнете с хладка вода.
4. Ако имате мазна кожа може настърганата на ренде тиква да се смеси с разбит на сняг белтък. Престоявте с маската 20 мин , след което измивате.

неделя, 14 февруари 2010 г.

ВИТАМИН С


Най-познати у нас като богат източник на витамин С безспорно са цитрусовите плодове. Лидери сред тях са гуавата и кивито. В 100 г гуава има около 180 мг витамин С, а познатото у нас зелено киви съдържа около 100 мг витамин С в 100 г плод (или около 70 мг в 1 бройка). За сравнение - в 100 г лимонов сок има около 50 мг, а в един портокал - приблизително 70. Витамин С спокойно може да бъде наречен капризен - той не издържа на високи и ниски температури, поради което не се запазва в приготвените сладка, компоти, нектари, защото варенето го унищожава напълно. Също така не може да бъде намерен в замразените плодове и зеленчуци заради ниската температура.
Шипката е от богатите на витамин С плодове, познати в нашите географски ширини, но при изсушаването и дългото й съхранение количеството му намалява. Нуждата на човешкия организъм от Витамин С е безспорна. Въпросът е как да си го набавим, и то качествено. Често, поради липса на информираност, предприемаме стъпки, които в последствие се оказват не дотам ефективни, а понякога дори и вредни. Затова е необходимо да се следи за качеството на продуктите и добавките, както и за оптималния баланс между приеманите всекидневно съставки.
Експерти провеждат проучвания, изследващи ролята на витамин С при сърдечносъдовите заболявания и остаряването, рака, вируса на ХИВ, катаракти, здравето на кожата и други физиологични и патологични състояния. Витамин С може да помогне в защитата срещу ред видове рак – включително тези на хранопровода, устата, стомаха, панкреаса и може би на матката, дебелото черво и гърдата. Витамин С също така може да помогне в неутрализирането на нитритите (потенциално ракообразуващи консерванти в храни като хотдога и вакуумираните нарязани месни мезета) и нитратите (обикновено съдържащи се в питейната вода и някои зеленчуци).
Японски учени от Института по геронтология и Университета за медицина и стоматология в Токио, под ръководството на Акихито Исигами са установили, че ако витамин С в организма е в недостатъчно количество, това води до мутации и увеличава риска от различни заболявания, а общото стареене се ускорява до 4 пъти.
активност, но не бива да надвиша По норматив препоръчителната дневна доза витамин С е 60 мг, като тя може да се набавя от естествени източници при пълноценно и разнообразно хранене. Най-богати на витамина са различните видове храни от растителен произход - цитрусовите плодове, черешите, малините и др. от този вид, доматите, чушките, спанакът. Специалистите препоръчват дневната доза витамин С да се увеличава пропорционално на физическата ва 1 грам.

сряда, 10 февруари 2010 г.

ТОП 10 НА ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ

Правилното хранене е ключът към дълголетието и младостта. Това го знаем всички. Но не сме толкова убедени в знанията за елементите, които сглобяват понятието „правилно хранене". Едни съветват: яжте чесън и лук всеки ден. Други пък призовават да наблягаме на киселото мляко. А една от най-новите теории е направо на границата на скандалното: „Колкото по-малко ядете, толкова по-дълго ще живеете!" Всъщност тайната на здравословното хранене, което съхранява жизнените сили и младежката пъргавина дори и на преклонна възраст, е да ядеш малко, но в същото време да поемаш колкото се може повече жизненоважни хранителни вещества. Невероятно, но факт — това наистина е възможно! Съществува специална селекция от продукти, която отговаря на двете сякаш взаимно изключващи се условия. Съвсем наскоро вестник The Daily Mirror публикува Топ 10 на най-полезните продукти за всички, които имат намерение да докажат теорията, че средната продължителност на човешкия живот може да бъде 120 години.

1. Кафяв ориз
Мнозина избягват въглехидратите заради тезата, че от тях се пълнене. Но всъщ«ност те са много важни за поддържане на енергията. Не подминавайте пълнозърнестите продукти: кафяв ориз, хляб и каши от зърнени култури, които съдържат много влакнини. Тези храни намаляват лошия холестерол, снижават риска от сърдечносъдови заболявания, рак на дебелото черво, камъни в жлъчката и диабет. Грижат се за тонуса и здравето на червата, чиято активност с годините намалява.

2. Кокоши яйца
Отзивите за тях винаги са били по-скоро негативни, но ето един аргумент в тяхна полза: яйцата са източник на белтъчини и лутеин, който защитава очите от поява на катаракта. Изследвания в последно време дават основание да се предполага, че яйцата предотвратяват образуването на тромби. А по данни на друго сериозно проучване, приключило наскоро, потреблението на 6 яйца седмично намалява с 44% риска от рак на млечната жлеза. Дори и най-тежкото обвинение към кокошите „плодове", че повишават холестерола, е на път да отпадне окончателно - диетолозите напоследък твърдят, че 1-2 яйца на
ден не представляват никаква опасност, тъй като организмът не складира холестерола, внесен наготово от богатите на него продукти, а го произвежда сам от наситени мазнини.

3. Мляко
С възрастта нашата потребност от калций нараства. Затова е важно в ежедневното меню да присъстват богати на този елемент продукти -например обезмаслено краве мляко. Много е полезно за здравето и много богато на калций, необходим за профилактика на остеопорозата! Пийте всеки ден две чаши обезмаслено краве мляко или включете в храненето си обезмаслено кисело мляко и наситени на калций плодове.

4. Спанак
Като малка съкровищница е - в него има толкова много полезни вещества, колкото в никой друг продукт.
Спанакът е източник на желязо, витамините С, А и К, както и на антиоксиданти, които ни помагат да се защитим от инфаркт и инсулт. Осигурява надеждна защита срещу рак на дебелото черво, остеопороза и артрит. Както и яйцата, зелените листа също съдържат доста лутеин, така че ето ви вариант на здравословна закуска: яжте яйца с пюре от спанак.

5. Банани
Един плод съдържа 467 мг калий, което е необходимата на организма дневна доза за поддържане на мускулите (особено сърдечния) здрави и силни. Бананът също регулира високото кръвно налягане, явява се ценен източник на влакнини и много успешна бърза помощ при киселини. Добавете нарязан банан сутрин в овесената си каша или го разбийте в блендер с кисело мляко и малко плодов сок - отличен енергиен старт за деня.

6. Пилешко, кокоше месо
Това е най-полезното месо, богато е на белтъчини и предотвратява намаляването на костната плътност. От него подбирайте гърдите, в които има малко мазнини, и отстранявайте предварително кожата. Пилешкото е също източник на микроелемента селен, който предпазва
от рак, както и на витамините от група В, които са естествен източник на енергия и стимулатор на мозъчната активност.

7. Сьомга
Пълна е с полезните отеда-3 мастни киселини, които понижават нивото на холестерина, защитават от някои видове рак и предпазват от образуването на тромби. Изследвания доказват, че сьомгата облекчава депресивните състояния и предотвратява загубата на памет. Съдържа никотинова киселина, която според научни данни защитава от болестта на Алцхаймер. Поставете си конкретна задача: поне 3 пъти седмично да ядете сьомга.

8. Черна боровинка
Малко калории, много хранителни вещества!
Черната боровинка съдържа антиоксиданти, които са яростни воини срещу катаракта, глаукома, разширени вени,
стомашна язва, сърдечносъдови заболявания и рак. Уникалният целебен плод намалява пораженията на мозъчните функции след инсулт. Притежава и доказано противовъзпалително действие.

9. Билки
С годините вкусовите рецептори отслабват и най-лесно е да се добави сол, за да ни се струва яденето по-вкусно. Но солта над допустимата норма повишава кръвното налягане. Вярното решение е: подправяйте храната с билки. Пресните дъхави растения най-добре се справяте овкусяването, но в името на удобството и повелята за правилно хранене поддържайте разнообразен асортимент от сушени треви и билки.

10. Чесън
Няма нужда от пламенна аргументация в негова полза, но все пак да припомним в резюме: мощен съюзник на имунитета, пази от рак и сърдечносъдови заболявания. Намалява риска от инсулт. Притежава противовъзпалително действие, успокоява болките и отоците при артрит. Полезен е и при диабет. Ако не понасяте компрометиращия му аромат, употребявайте го във вид на чеснови капсули.

понеделник, 8 февруари 2010 г.

РИБЕНО МАСЛО ЗА ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ.

Учени откриха, че омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, може да имат пряко въздействие върху увеличаването на продължителността на живота на клетките.Изследването на екип от Калифорнийския университет в Сан Франциско е първото, което свързва рибеното масло със способността на тялото да противодейства на преждевременното остаряване. Проучването наблюдавало сърдечно болни пациенти, които вече са съветвани да увеличат консумирането на риба, за да предотвратят повторение на сърдечен удар.Сьомгата е богата на рибено масло и омега-3 киселини.Учените изследвали въздействието на омега-3 мастните киселини при 608 пациенти със сърдечно заболяване. Те установили, че високите нива на омега-3 забавяли увреждането на съдържащите се в ДНК теломери, крайните участъци на хромозомите, които предпазват от възпаление и процеси на стареене.По-дългите теломери са признак, че човекът е биологически по-млад и по-здрав. С напредването на възрастта теломерите се скъсяват и стават по-податливи на определени заболявания.Ръководителят на проекта д-р Рамин Фарзанех-Фар обясни, че допълнително изследване върху мишки показало, че гризачите, които приемали големи количества омега-3 мастни киселини, живеят три пъти по-дълго.