Общо показвания

неделя, 15 януари 2012 г.

Лечебните свойства на куркумата


Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от рода Куркума, достигащо височина до 1 м, със силно разклонено коренище. Коренът на растението се използва както в медицината, така и в кулинарията. Има силно изразен оцветяващ в жълто ефект благодарение на 2-5% съдържание на пигмента куркумин в корена и специфични вкусови качества, съдържа и 5% есенциални мастни киселини.


Куркумата има лек вкус и напомня на пипер и слабо на ванилия. Освен приятен вкус куркумата е полезна за здравето.

Лечебни свойства на куркумата

Куркумата е полезна при следните заболявания:

- различни форми на гастрит;

- проблеми с черния дроб (за момента тези свойства са в процес на активно проучване);

- увеличава ефективността на лечението на рак на кожата чрез прякото прилагане на увредената зона;

- лечение на акне;

- възпалителни процеси, причинени от остеоартрит;

- заболявания на сърдечно-съдовата система.

Куркума ефективно разлага мазнините в храносмилателната система, с което съществено облекчава процесът на храносмилане. Освен това e доказано, че тя има положително въздействие върху стомашно-чревния тракт, при стрес или употреба на алкохол, отстранявайки неговото негативно въздействие.

Освен това Куркумата помага на имунната система да се бори със стреса ; Поддържа здравето на цялата скелетна система (кости и стави); Поддържа нивото на холестерол в нормалните граници и предотвратява образуването на кръвни съсиреци;Има антиоксидантни свойства; Някои лабораторни експерименти показват, че куркуминът може да забави размножаването на вируса на СПИН.

Куркуминът е източник на естествени антиоксиданти

Необходимо е отделно да се разгледат антиоксидантните свойства на куркумина. Източникът на антиоксиданти в куркумата са куркуминоидите (куркумин, деметоксикуркумин, бис-деметоксикуркумин). Куркуминоидите са източник на антиоксиданти, които са:

- 5-8 пъти по-силни от витамини Е и С;

- 3 пъти по-силни от гроздовите семена или екстракт от борова кора;

- достатъчно силни, за отстраняване на хидроксилни радикали, които се смятат за най-реактивните окислители.

Антиоксидантите са защита на номер 1 срещу свободните радикали. Те потенциално помагат за забавяне на признаците на стареене. Окисляването на свободни радикали може да увреди клетките и ДНК, влияещи на процеса на стареене, който всички ние мечтаем да спрем. Антиоксидантите са важни също така за: подобряване на паметта; поддържането на здраво сърце; подобряване на имунитета.


сряда, 19 октомври 2011 г.

ОЦВЕТИТЕЛИТЕ В ХРАНАТА

Сигурна съм, че на много от вас не им е все едно с какво се хранят. Преди да си купите храна от магазина вижте етикетите и внимателно прочетете какви вещества стоят зад мистериозните Е - номера, и как влияят върху здравето ни.
Тъй като оцветителите, консервантите, стабилизаторите, емулгаторите, ароматизаторите, овкусителите и много др. са толкова,че човек не може да запомни всички, аз извадих от всички най вредните и опасни за човешкото здраве на едно листче и подарих на всички мои близки по едно копие от него за да могат да си го поставят в портмонето и когато пазаруват да го имат предвид.
Сега ви предлагам пълния списък на тези вещества и всеки сам за себе си може да види и прецени, кои от тях са най вредни и кои продукти може да купува от магазините.

E100 -Curcumin
Безвреден-да
Жълто оранжев: извлича се от корена на растението куркума - curcuma, но може и да бъде синтезирано: използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.

E101 Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate
Безвреден-да
Витамин B2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека: употребява се в маргарина и сирената.

E102 Tartrazine
Безвреден-не
Предполага се че предизвиква асматични пристъпи,ортикария при деца. Използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни.

E104 Quinoline Yellow
Безвреден-не
FDC Жълто No.10: използува се в червилата и продукти за коса, одеколони: може да причини дерматит: забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.

E107 Yellow 7G
Безвреден-не
Жълт оцветител: Препоръчва да се избягва: страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него: типична употреба - безалкохолни напитки: забранен в Австралия, САЩ.

E110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S
Безвреден-не
Използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба: синтетичен: също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup: странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна: забранен в Норвегия

E120 Cochineal, Carminic acid, Carmines
Безвреден-не
червен цвят: произвежда се от насекоми: рядко използуван: Препоръчвам да се избягва

E122 Azorubine, Carmoisine
Безвреден-не
червен цвят: дериват от въглищния катран: може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин: използува се в сладкарството, марципан, желета: забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.

E123 Amaranth
Безвреден-не
FDC Червено No.2: извлича се от растението herbaceous: използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета: може да провокира астма, екзема и хиперактивност: вреден при бременност: забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.

E124 Ponceau 4R, Cochineal Red A
Безвреден-не
FDC Червено No.4: канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин: забранен в САЩ и Норвегия.

E127 Erythrosine
Безвреден-не
Червено No.3: червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши: може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза: забранен в Норвегия

E128 Red 2G
Безвреден-не
Забранен в Австралия и много други страни, освен Великобритания.

E129 Allura red AC
Безвреден-не
Червено No.40: оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика: синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth: забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

E131 Patent blue V
Безвреден-не
Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.

E132 Indigotine, Indigo carmine
Безвреден-не
Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули: също в производството на сладолед, сладкарството: синтетичен- извлечен от въглищния катран: може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.

E133 Brilliant blue FCF
Безвреден-не
Blue Dye No.1: използува се в млечни продукти, сладки и напитки: синтетичен - течен или амониева сол: забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

E140 Chlorophylis, Chlorophyllins
Безвреден-да
Зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката.

E141 Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins
Безвреден-да
маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти

E142 Green S
Безвреден-не
зелен: синтетичен дериват от въглищния катран: използва се при консервирания грах: забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.

E150 Plain caramel
Безвреден-не
Тъмно кафяв: Препоръчвам да се избягва. използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати

E151 Brilliant Black BN, Black PN
Безвреден-не
Черно: дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове: забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.

E153 Vegetable carbon
Безвреден-не
Черен цвят, въглищен пигмент: използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ

E154 Brown FK
Безвреден-не
кафяв, забранен в САЩ

E155 Brown HT (Chocolate)
Безвреден-не
Кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност: забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.

E160(a) Carotene, alpha-, beta-, gamma-
Безвреден-да
Жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във 'Vitamin A' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци

E160(b) Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin
Безвреден-да
Червен: извлича се от дървото Bixa orellana:използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр: лак за нокти: може да причини ортикария.

E160(c) Paprika extract, capsanthin, capsorubin
Безвреден-да
червен, не се знаят странични ефекти.

E160(d) Lycopene
Безвреден-да
червен, не се знаят странични ефекти.

E160(e)Beta-apo-8'-carotenal
Безвреден-да
Оранжев, не се знаят странични ефекти.

E160(f) Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid
Безвреден-да
Оранжев, не се знаят странични ефекти.

E161(b) Xanthophylls - Lutein
Безвреден-да
Жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.

E161(g) Xanthophylls - Canthaxanthin
Безвреден-да
Жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол): има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.

E162 Beetroot Red, Betanin
Безвреден-да
Пурпурен, не се знаят странични ефекти.

E163 Anthocyanins
Безвреден-да
Виолетов, не се знаят странични ефекти.

E170 Calcium carbonate
Безвреден-да
Минерална сол, бяла: използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.

E171 Titanium dioxide
Безвреден-да
Бяла минерална сол.

E172 Iron oxides and hydroxides
Безвреден-да
Черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети: токсичен в големи дози.

E173 Aluminium
Безвреден-да
Без странични ефекти

E174 Silver
Безвреден-да
Без странични ефекти

E175Gold
Безвреден-да
Без странични ефекти

E180 Latolrubine BK
Безвреден-не
Препоръчвам да се избягва.

E181 Tannic acid, tannins
Безвреден-да
Пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.

вторник, 18 октомври 2011 г.

ЧАЙ ОТ ЛАВАНДУЛА НАМАЛЯВА АПЕТИТА


Лавандулата освен красива и приятно ухаеща, е и много лечебна. Има много положителни качества, и се използва широко не само в козметиката.
За намаляване на апетита се използва една супена лъжица лавандула, която се залива с една чаена чаша вряла вода. Оставя се да кисне 1 час и се прецежда. Пие се с малко мед 3 пъти на ден.

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

ТАЛАСОТЕРАПИЯ – СЪКРОВИЩАТА НА МОРЕТО !


Таласотерапията се основава на използването на морска вода, калта, солта, водораслите и други дарове от морето. Прилага се както с лечебна така и с профилактична цел. Теласотерапията укрепва имунната система, подобрява кръвообръщението, снабдява с необходими минерали и други полезни вещества организма, отстранява нервното напрежение и стреса, възстановява жизнената енергия, възвръща хармонията на душата и тялото. Правилното използване на таласотерапевтични продукти и процедури в значителна степен забавят процесите на стареене.
Водораслите са първите растителни организми на Земята, появили се преди повече от 3 милиарда години. Известни са хиляди различни вида водорасли, много от които се използват в козметичната индустрия. Веществата съдържащи се в тях, влизат в състава на продукти за отстраняване на целулит, укрепване на бюста, изглаждане, овлажняване и подхранване на кожата, забавяне на признаците на стареене и др. В морските водорасли има запас от активни елементи – азот, фосфор, сяра, калции, калий, магнезий и др., които се съдържат и в клетките на човешкия организъм.
Много често използвано е синьо-зелено водорасло Spirulina, което съдържа витамини A, D, B1, B2, B3, B6, B12, , K, F, бета каротин, макро и микро елементи - селен, хром, цинк, калций, мед, фосфор, желязо и др. Благодарение на този уникален състав екстракт от Spirulina се влага в козметични продукти предназначени за интензивна хидратация, омекотяване и нормализиране на водно-липидния баланс на кожата. Освен това се стимулират обменните процеси в кожата, клетъчната мемебрана укрепва, отсраняват се токсините, а клетките са защитени от вредното въздействие на свободните радикали.
Laminaria принадлежи към кафявите е водорасли и съдържа висока концентрация на йод в органична форма. Както е известно, йодът е необходим за синтезата на хормони, които участват в процеса на липолиза и и повишават снабдяването на клетките с кислород. Освен това йодът способства за усвояването на фосфора, калция и желязото.
Fucus, Palmaria palmate, Liotamnium и др. водарасли също се използват в таласотерапевтични процедури заради своите ценни качества и съставки, чрез които нормализират обмяната на веществата, стимулират микроциркулацията и изваждат токсините от организма.
Специалистите по таласотерапия признават ефикасността от лечението и профилактиката с продукти, съдържащи екстракти от водорасли – под формата на вани или апликации върху тялото. Например, изключителният състав на кафявите водорасли им придава не само стимулиращи и реминализиращи свойства, но също и отслабващо и антицелулитно действие чрез увеличаване на клетъчната обмяна. Освен това стимулират освобождаването на токсини от тялото, затова подобни процедури са особено препоръчителни за изморени хора. Умората постепенно изчезва и жизнеността се възстановява. Кожата е перфектно хидратирана, подхранена и изгладена, а обиколката на тялото намалява след всяка терапия.

сряда, 12 октомври 2011 г.

ВРЕДАТА ОТ ПРЕКОМЕРНО СЛЪНЦЕ !


Лятото е най-веселото и безгрижно време от годината, през което слънчевите лъчи ни зареждат с енергия, укрепват имунната ни система, участват във формирането на витамин Д .
Но не бива да забравяме, че както кожата така и косата ни се нуждаят от защита от вредното въздействие на UV лъчите. На всички ни е известно, че интензивно развиващата се икономика в световен мащаб все повече замърсява околната среда и води до разрушаване на озоновия слой, който спира вредните UV лъчи.
Добре информираните хора задължително използват слънцезащитни продукти. Напоследък козметичните компании произвеждат продукти с висок фактор на слънчева защита – SPF 20, 40, 50 +. Състават на тези продукти е богат на вещества (филтри), които абсорбират или отразяват светлината, но кожата не може да бъде предпазена 100%. Добре е като тръгваме на почивка, да вземем няколко фотозащитни средства с различен SPF. През първите 2-3 дни кожата се намазва с продукти с най-висока защита SPF 50+, след което да се ползват масла и кремове с по-нисък SPF. Тези, които искат хубав тен, без да излагат кожата на риск, е по-добре да използват автобронзанти. Чрез тях не се получава естествен загар от слънчевите лъчи, но не рискуват собственото си здраве в дългосрочен план.
Добре известно е , че слънцето ускорява процесите на стареене, бръчките се увеличават, появяват се пигментни петна. Освен кожата на лицето и тялото трябва да се защитят и устните. На пазара се предлагат богата гама от балсами , които интензивно овлажняват, подхранват, регенерират и предпазват устните .
Силните слънчеви лъчи увреждат и кутикулата на косъма (външната обвивка), затова колкото по-бързо свикнем да използваме слънцезащитни продукти, толкова по-комфортно бихме се чувствали през топлите месеци на годината.
За тези които се опитват да използват максимално естествени козметични средства, бих препоръчала да мажат кожата и косата си със студено пресовано сусамово масло. То има естествен слънцезащитен фактор 2, освен това прониква дълбоко в кожата и има добър подхранващ ефект.

вторник, 30 август 2011 г.

СУСАМОВО МАСЛО


Здравословният ефект на сусама върху човешкия организъм е отдавна познат. На първо място, той е абсолютен шампион по съдържание на калций и редовната му консумация заздравява костно-мускулната система. Сусамът е мощно природно оръжие за борба с остеопорозата. Той трябва да бъде част от менюто на жените от всички възрасти, особено по време на менопауза. Сусамовият тахан(паста, получена от смилането на сусамените зърна) е истински елексир за стомаха и храномилането, като включително спомага и за елиминиране на кисилините. Консумацията на сусам ни дарява с гъста и лъскава коса, здрави нокти и блестяща кожа. Масажът със сусамово олио прочиства от токсините и прави кожата еластична. Изливането на затоплено сусамово олио върху „третото око” е един от основните масажи в аюрведа-абхианга.

Този известен масаж се изпълнява от двама души, но дори и при адаптирания вариант за самомасаж можем да извлечем значителна полза за своето здраве.

Абхианга се извършва по следния начин:

Заоплете сусамово олио, като поставите бутилката в дълбок съд с гореща вода. Не бива да го затопляте повече от температурата на тялото.

Застанете на гумена релефна подложка, за да не изцапате пода и за да не се подхлъзнете.

Отлейте малко олио в шепата си и разтъркайте между двете ръце. Започнете от главата. Нежно масажирайте скалпа: това ще успокои кожата и ще повлияе състоянията на пърхот. Сусамовото олио се отмива с лекота с помоща на шампоан.

С кръгообразни движения си направете последователно цялостен масаж на лицето, съсредоточете се върху „третото око”- мястото между двете вежди. Продължете с масаж на шията (в никакъв случей не натискайте щитовидната жлеза), деколтето, ръцете, ханша, бедрата, долната част на краката, стъпалата. Масажирането на рефлекторните точки, разположени върху ушите, дланите и стъпалата, стимулират нервните окончания и енергийните пътечки, които водят до вътрешните органи.

Преди да се отправите към банята, отстранете излишъка от олио върху стъпалата. Обуйте гумени чехли или стъпете върху подложка против подхлъзване, за да си вземете душ.

Ако не желаете да чакате олиото да попие в кожата ви, вземете си по-рано душ. Докато топлата вода ви облива, продължете с масажа. Топлината на водата ще успокои абсорбирането на маслото. За да отстраните по-ефктивно мъртвите клетки и мастно разтворимите токсини, които сусамовото олио извлича на повърхността на кожата, използвайте луфа или копринено кесе.

Избършете с мека хавлия, за да отстраните остатъците от маслото.

Сусамовото масло е уникално с малкия размер на своите молекули и свойствата си дапрониква в дълбоките слоеве на кожата. За по-малко от десет минути то успява да попие напълно в кожата. Ако имате алергична кожа, можете да го използвате вместо сапун, тъй като сусамовото олио притежава натурални почистващи свойства.

А освен масажните му свойства може да си приготвите и един чудесен десерт със сусам и мед. Той се приготвя със скоростта на светлината и е изцяло здравословен.Изсипете в тефлонов тиган сусама и го запечете до порозовяване (до момента в който зърната започнат да пукат и да изскачат от тигана). Отсипете от горещия сусам в чашки, залейте с малко мед и разбъркайте добре

понеделник, 7 март 2011 г.

ЦВЕКЛОТО НИ ДАРЯВА ЗДРАВЕ


Присъства ли изобщо този зеленчук във вашето меню?

Цвеклото е един доста пренебрегван от повечето хора зеленчук, но то е основен източник на вещество, наречено бетаин. Бетаинът е уникален по своята природа, с огромен принос в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб.
Всеки един от нас е наясно колко важна е консумацията на разнообразни и богати на витамини храни, които осигуряват на организма ни не само необходимите за правилното му функциониране витамини и минерали, но и есенциални мастни киселини, антиоксиданти, биофлавоноиди и др. Понякога забравяме за други, не толкова популярни храни, каквото например е цвеклото.
Вярно, че не изглежда особено приятно и вкусно, но замислете се колко често то присъства във вашето меню и наясно ли сте с някои от най-ценните му качества, като:
високо съдържание на магнезий, който регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби;
участие в очистителните процеси на черния дроб, жлъчката и далака, както и в образуването на червени кръвни клетки.
съдържание на сапонини, които се борят с "лошия" холестерол; витамин U, който се оказва особено полезен при процесите на зарастване на язви, а освен това е с изразено противоалергично действие; органичен хлор, който е перфектно пречистващо средство, особено за бъбреците и лимфата в организма;
сокът от цвекло оказва особено благотворно въздействие върху работата на сърдечно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане.
Какво представлява бетаинът?
Всъщност това е витамин, произлизащ от холина, извлечен от захарното цвекло и съдържащ органично свързан азот. С ясно изразен липотропен ефект, той спомага и за неутрализиране на млечната киселина и намаляване на нивата на токсичност на вредния за организма хомоцистеин - междинен белтъчен продукт, образуващ се в процеса на превръщане на аминокиселината метионин.
Изключително важно свойство на бетаина, тъй като е известно, че високите нива на хомоцистеин в кръвта са важен рисков фактор за развитието на заболявания като инфаркт и инсулт.
Каква е ролята на бетаина в човешкото тяло?
Най-важната роля на тази субстанция е детоксикация на организма. Бетаинът ефективно защитава клетките и тъканите от дехидратация и осмотична инактивация, като улеснява процесите на съхранение на енергия в тялото. Участвайки в аминокиселинните реакции в тялото, той поддържа доброто състояние на бъбреците, черния дроб и сърцето.
Бетаин и активен спорт - една добра комбинация!
Известно е, че тази субстанция играе важна роля в процесите, протичащи в човешкото тяло. Тя е и особено важна за хора, занимаващи се активно със спортни занимания. Например, при експеримент, проведен в Ню Джърси е установено, че петнадесетдневният прием на бетаин от тежкоатлети значително повишава тяхната издръжливост. Съществуват доказателства, че приемът на бетаин:
увеличава силата и мускулния обем;
укрепва мускулните влакна;
подобрява кръвоснабдяването на мускулите.
Е, може би не е чак толкова трудно да осигурим периодично присъствие на цвеклото в нашето меню. Може да бъде под формата на вкусен сок в комбинация с ябълки или моркови, или на тънки резенчета, прибавени към свежа салата, а защо не и цвекло, залято с пресен дресинг, включващ зехтин и лимон?
Не е важно под каква форма ще консумираме полезния зеленчук. Необходимо е само да запомним, че винаги трябва да бъде в суров вид, защото термичната обработка унищожава полезните му вещества.
Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко.
Най-удивително е действието му при ракови заболявания. Има случаи при рак на кожата, при които налагането с компреси от сок от цвекло по няколко пъти на ден е довело до пълно изчезване на злокачествените образувания.

МАГДАНОЗ



Колко всъщност знаем за безценните свойства на тази подправка?
Магданозът (Petroselinum crispum) представлява двугодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни. През първата година развива само листна розетка, а през втората - до 80 см високо, право, разклонено и набраздено стъбло. Цветовете му са жълтозелени, събрани в сложни сенници с 8 до 20 главни лъча. Отглежда се в градините из цялата страна, като за негова роднина се приема Средиземноморието.

Различни източници твърдят, че магданозът е отглеждан още преди 2 000 години в района на Средиземноморието, като първо намирал приложение като лечебно средство, а след това като подправка. За гърците той бил свещена трева, с която закичвали победителите в различни състезания, но също така декорирали и гробниците на починалите.В Рим пък древните лечители прилагали магданоза при възпаление на бъбреците. Хората вярвали, че магданозът ще възстанови силите им и ще укрепи организма. Древните народи смятали, че употребата на ароматната трева ще ги направи "твърди като камък".

Видове магданоз Съществуват много разновидности на растението, но най-популярните са:
Обикновен, с плоски листа;
Къдрав;
Съществува и трети вид магданоз, известен като вкоренена ряпа (или т. нар. сорт "Хамбург"), който се отглежда главно заради своите корени, наподобяващи тези на репея.
Хранителен състав на магданоза: Плодчетата на магданоза съдържат 2-7% етерично масло, 20% тлъсто масло, флавона апигенин и фурокумарина бергаптен. Основни компоненти на етеричното масло са апиол и миристицин. За миристицинът е известно, че е токсично вещество с психотропно и халюциногенно действие. От друга страна той е и средство, активно борещо се с процесите на образуване на тумори.
Листата в свежо състояние съдържат 356 мг% витамин С и 8.26 мг% каротен, желязо и фолати.
Съставът на корените е следният: 88% вода, 3% въглехидрати, 3.1% белтъчини, 1.5% минерални соли, малко етерично масло с главна съставка апиол, флавоноиди - апигенин, апиин, крисоериол, лутеолин, фурокумарини и полиацетилени.
Магданозът е от храните, съдържащи оксилати. В случай на продължителна и обилна консумация, когато количеството на оксалатите в организма се повиши, може да се стигне до редица здравословни проблеми. Препоръчително е хора, страдащи от заболявания на отделителната система и черния дроб, да избягват консумирането на зеленчука или да го правят рядко и в малки количества.
Магданозът се отличава с богато съдържание на фолиева киселина, която е важна за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система в частта на дезактиватор на хомоцистеина. Вещество, което директно уврежда кръвоносните съдове и създава потенциален риск от инфаркт и инсулт при хора, страдащи от диабет и атеросклероза.
Здравословни ползи
Магданозът е апетитовъзбуждащо, газогонно, пикочогонно и тонизиращо матката средство.
Фармакологично проучване показва, че апиолът е вещество, способно да тонизира гладката мускулатура, особено на матката и пикочния мехур, и да подобрява процесите на кръвообращение в тези органи.
В частност летливите масла в ароматната подправка я превръщат в протективна за организма храна, имаща способността да неутрализира някои видове канцерогени, като например бензопирени, които са част от цигарения дим и пушека от скарите с дървени въглища.
Високите нива на витамин С предотвратяват възникването на остеоартрит и възпалителен полиартрит.
Как да изберем и съхраним полезния зеленчук?
Винаги избирайте магданоз със свежи и наситенозелени листа. Можете да го съхранявате в хладилник в полиетиленова торбичка или в отделението за плодове и зеленчуци.
Можете да го съхранявате и ситно нарязан във фризера през зимата, като по този начин ще съхраните голяма част от полезните вещества. Нещо, което няма да е възможно, ако го изсушите.
Ако пък предпочитате изсушената форма - съхранявайте го в добре затворен съд на хладно и проветриво място, без наличие на влага.
Как да си приготвим целебна напитка от магданоз?
Препоръчва се извлек от ½ чаена лъжичка плодчета на магданоз, накиснати за 8 часа в 250 мл вода, който се изпива в рамките на 1 ден. Прилага се и запарка от 4 ч. л. корени на ½ л вряща вода, която се прецежда след 15 минути и се изпива за 2 дни. Добър тонизиращ ефект се получава и с прясно изцеден сок от растението в доза
100-150 гр.
Вероятно всеки вече е наясно, че магданозът не е само подходяща подправка за почти всяка гозба или красива декоративна украса, а продукт с богат хранителен състав и изключително полезни свойства.

Използвани източници
whfoods.com
gotvarstvo.georgievi.net
"Билките във всеки дом" - проф. Д. Станева, Медицина и физкултура - София
Снимка: larryjh1234 (СС)

ЮМЕЙХО МАСАЖ

Мануалната профилактика Юмейхо е терапия, известна още като Сайонджи масажи. Тя идва от Япония като крайна завършена система, събрала в себе си мъдростта и традицията на вековни целебни практики от Централна и Източна Азия. Днес пътят към възвръщане на телесната хармония посредством лечебните масажи е открит и за българина. Какво е Юмейхо? Юмейхо е цялостна философия за постигане на пълен баланс и хармония на човека със себе си и с заобикалящия го свят, включваща в себе си масажни и наместващи техники, гимнастически упражнения и вътрешни практики, целящи да съвместят центъра на тежестта с енергийния център на човека. Юмейхо профилактиката е лечебен метод за изправяне на костите на цялото тяло, отпускането на неговите мускули и съединителна тъкан и за радикалното премахване на болести, причинени от разместванията на тазовите кости, които са център на тялото. Юмейхо в началото В началото на миналия век шестнадесетгодишният японски младеж Оно Хидеказу заминава за Китай, за да изучава китайското бойно изкуство Чуан Фа (Кемпо). По онова време лечебното изкуство "Дзен ти фа" се преподавало наравно с бойните практики и така младият Оно го изучил и практикувал в Китай чак до края на Втората световна война. След войната Хидеказу се завръща у дома в Япония и учи различни местни лечебни практики и масажни терапии, с които създава нова комбинирана дисциплина, която с времето се доказва като успешна. Роден в Токио през 1943 г. Масаюки Сайонджи работи като преподавател по китайски език и калиграфия, когато се запознава с Оно Хидеказу. Той посвещава цялата си младост на изучаването на лечебните подходи, които му предава Оно и ги систематизира в своя система от сто похвата, наречена "Хълбочно-наместваща Юмейхо терапия". До края на живота си през 2003 г. Сайонджи практикува метода в основания от него в Токио Международен институт по превантивна медицина. Днес изкуството на профилактичната терапия Юмейхо е световно разпространено. У нас то е достъпно за жителите на по-големите градове в България, където масажите се практикуват в Юмейхо студиа. Юмейхо - цели и възможности Основна цел на Юмейхо е да възстанови естествения баланс в тялото, заложен му от природата.Това се постига чрез сложна система от похвати за наместване и фиксиране на костите, чрез теглене, изправяне и вертикален натиск, които възвръщат първоначалната симетрия в стойката и носят висок лечебен ефект. За Юмейхо терапевта всички болести намират своето начало в ненормалното положение на хълбочните кости. Преди всичко трябва да се намести изкълчената става и да се нормализира равновесието на костите и мускулите на тялото. Хълбочно-наместващата профилактика е най-подходяща.Тя има за цел да възстанови телесното равновесие чрез мобилизиране на жизнените оздравяващи сили и така да върне здравето на болния. Същността на този метод се основава върху теорията за центъра на тежестта, според която здравето зависи от равновесието на тялото. Целта на метода е да облекчи болката и да изкорени болестите. Това е причината методиката да се нарича "основна профилактика". Човешкото тяло и симетрията Юмейхо профилактиката приема симетрията за здраве, а липсата на симетрия в опорно-двигателния апарат е предпоставка за появата на заболявания. Колкото по-сериозен е дисбалансът, толкова по-трудно е лечението и по-тежка болестта. Ето защо от профилактичната терапия е добре да се възползват както хора в зряла възраст, така и младежи, юноши и деца. Юмейхо диагностиката бива сетивна и зрителна. При прав стоеж човешкото тяло е почти симетрично по отношение на вертикалната линия, следваща гръбнака. При здрав организъм тази вертикална линия се пресича с раменната и хълбочната, с които образува прави ъгли. Всяко изкълчване нарушава тази симетрия.Тези ъгли вляво или вдясно, стават остри или тъпи. Едното рамо е по-високо от другото, единият хълбок е по-висок от другия, единият крак е по-къс от другия. Диагнозата се поставя лесно и когато се установи нарушение в симетрията на ходилата, ръцете, лицето, в легнало или седнало положение, при различни движения на очите и др. Само един от тези признаци е достатъчен за становището на лечителя. Към горното може да се прибави и втвърдяването на мускулатурата в засегнатите участъци. Приема се, че е нормално при спокойно състояние на човешкото тяло, когато то лежи и въздействието на земното притегляне е минимално, мускулатурата да бъде отпусната и с такава дължина, че да не изменя симетрията на костите, за които тя е захваната непосредствено или чрез лигаменти. В случай, че съществуват дразнения върху мускулните групи, ако има някакво неравномерно натоварване поради изместване на костите, ако спрямо земното притегляне те са насочени в неестествено направление, ако има възбуждания, които изискват удължаване на тези мускули - тогава спонтанно се получава контракция, свиване, съкращаване. Подобно състояние изисква специална намеса. Подходите на Юмейхо терапията за възвръщане на симетрията Юмейхо лечителят е коректор и ваятел на човешкото тяло. В основата на профилактиката стоят грижите за нормализиране на тазобедрените стави и гръбначния стълб. Анатомичният лумбален участък, наречен талия, е главната ос, опората, която поддържа необходимото равновесие на тялото спрямо земната гравитация. Омесването, притискането, разтриването, наместването са главни средства за нормализиране на разстроените стави, на втвърдените мускули и на лимфния кръвен застой. Чрез тях се постига премахване на болките и възстановяване на физиологичните функции в техните нормални граници. Премахването на всякакво притискане на капилярната мрежа за телесни течности се явява необходимост. Образно казано, тези участъци на вътрешно напрежение, който се развиват под кожата в съединителната тъкан, могат да се сравнят с мочурище или блато със застояла вода. Можем да кажем, че животът протича в такава замърсена обстановка, която е противоестественна. Това е обратимо, ако се направи дренаж и чрез едно сполучливо отводняване чрез канали ще се получи благоприятна среда за здраве. Нещо подобно може да се получи в човешкото тяло, ако се приложи профилактиката Юмейхо. Методът изисква тотална профилактика на цялото тяло. Най-напред той решава проблемите с ортопедичен характер: изправяне изкълчените стави на таза, гръбнака, колената и др. В същото време, поради характера на самата техника, върху целия организъм се отразява неговото многостранно въздействие - сегментарно, зонално и пр. В случай, че започнете Юмейхо профилактика, придържайте се към процедурите системно и без прекъсвания до постигане на траен успех. Терапията се разпростира във времето според индивидуалните особености в дисбалансите на отделния човек, както и според негативното влияние върху симетрията от страна на едностранчивост в ежедневната физическа активност.

понеделник, 1 ноември 2010 г.

ДЕТОКСИКАЦИЯ



Изненадващо е, че при този биологичен лечебен метод най-различни симптоми безусловно изчезват, без каквито и да са странични ефекти. Ефективността на тази лечебна система, в която олиото се жабурка в устата, се дължи на стимулиращият ефект, който олиото има върху отделителната (също-изхвърляща токсините) система на организма.
 Dr.Karach обяснява, че редовното прилагане на това лечение повлиява на оздравителните процесите и допринася много за доброто състояние на човешкото тяло. Това мнение на Dr.Karach се поддържа от много други учени по целия свят.
С помощта на това лечение (олио-терапия) приложена постоянно и неизменно , Dr.Karach твърди, че се  лекуват такива болести като мигрена, главоболие, бронхит, болни зъби, тромбоза на артериите, хронични заболявания на кръвта като левкемия, също така артрит и свързаните с него заболявания, невро-физиологична парализа, екзема, стомашен ентерит, сърдечни заболявания, бъбречни болести и хормонални нарушения при жените напълно се отстраняват от организма.
Въпрос: Как се прилага този метод?
Най напред трябва да се снабдим със слънчогледово олио или фъстъчено олио* (важното е да е нерафинирано! – студено пресовано!! без термична и химична преработка – на Бг пазар такова са шарлан, зехтин – студено пресовани.) Трябва да е СТУДЕНО ПРЕСОВАНО олио. Сутрин, преди да си измиете зъбите, преди да сте пили каквото и да е, и преди закуска, поставете една супена лъжица олио в устата си, но не го поглъщайте. Изплакнете (жабуркайте) го в устата (без прекомерен натиск) за 15 до 20 минути, като се уверите, че олиото е прокарано между зъбите/ добре нажабуркано в устата. Тази процедура стимулира слюнчените жлези чрез движението на челюстта, като при дъвкане. Това освобождава смилателни ензими.
Токсините и бактериофагите в рамките на кръвоснабдителната система ще бъдат извлечени от олиото през слюнчените жлези като по този начин става пречистване на кръвта.
Не трябва при никакви обстоятелства да се поглъща дори капка от олиото при изплакване на устата, защото всеки остатък от олиото съдържа крайно токсични елементи. В началото олиото ще е високo вискозно, но след няколко минути то ще започне да става по-“тънкo” и бяло. След 15 до 20 мин – ако олиото все още се появява с жълт цвят, е добре да се продължи с метода/жабуркането докато олиото се превърне в бяла течност.
След изплюване на олиото си изплакнете устата старателно няколко пъти с вода, и дори си измийте старателно устата с четка за зъби, и накрая изчистете четка за зъби. Почистването на четката за зъби след това, ще ви гарантира, че отделените в големи количества бактерии, вируси и токсини и химикали от тялото ще бъдат премахнати. Когато се разгледа под микроскоп една капка от това олио смесено със слюнката се виждат гъбични спори, бактерии и други (микро-)организми в изобилие.
Малко след приключване на прилагането на олио се получава очевидно укрепване и стимулиране на лимфната система и засилване на кръвоснабдителната система в организма. Оздравителният ефект на това лечение действа на две нива: детоксикиране (премахване на вредните вещества) и стимулиране на автоимунната система. “Страничните ефекти” от този лечебен метод (олио-терапия) са: укрепване и заздравяване на разхлабени зъби, подобрение на кръвоснабдяването на венците и подобрена обмена на веществата (растеж) и избелване на зъбите.
Най-добре е ако олиото за лечение се приложи като първото нещо сутрин преди закуска, но когато са очевидни болестни симптоми, е полезно да се използва тази техника преди другите основни хранения за деня, когато не се консумирани течности преди това за поне двадесет минути.
В. Каква е продължителността на това лечение?
Това е различно при всеки човек, но лечението може да бъде спряно, когато организма укрепне, когато качеството и спокойствието на съня се възстановят в естествената им форма, когато апетита е на здрав човек, и когато при първото събуждане след изтичането на нощта няма признаци на умора. Налице е също и вторичен ефект – паметта значително се подобрява. Само когато всички тези условия са изпълнени продължението на лечението е ненужно.
В. Възможно ли е с този метод на лечение да се влоши състоянието?
При някои лица, които имат едновременно няколко различни заболявания, може да се наблюдава първоначално влошаване на състоянието. Такива симптоми обикновено се появяват при хора, които страдат от хронични заболявания. При такива обстоятелства Dr.Karach препоръчва на засегнатите лица твърдо и целенасочено да продължат с лечението, дори и ако има налице треска (повишение на температурата).
Dr.Karach твърди, че когато тези симптоми се появят по време на олио-лечението то тогава само ще се улесни бързото изцеление.
В случай, че лечението се прекъсне по една или друга причина, общият лечебен ефект ще се забави. По тези причини Dr.Karach твърди, че първоначалното влошаване на състоянието е отличен признак, че болестта е започнала постепенно да си отива от тялото.
В. Колко често човек може да прилага този метод дневно?
Това зависи от общото здравословно състояние на човека и от степента на токсичност/замърсяване на организма.
Колкото по-често се прилага олио-лечението, толкова по-мощни са ефектите му.
Остри заболявания обикновено се излекуват от два до четири дни.
Хронични заболявания, които са се развивали в продължение на много години съответно изискват по-дълго време на лечение. В някои случаи това може да отнеме до една година. Не се отказвайте.

събота, 10 април 2010 г.

ЗЕЛЕН ЧАЙ-ЗДРАВЕ ВЪВ ВСЯКА ЧАШКА


Зеленият чай е познат на човечеството от хиляди години. Той се приготвя от листата на вечно зелен храст, от който се приготвя и черния чай.

Черният чай минава по-специфична преработка и затова е по-силен и не се харесва на всеки.

Зеленият чай има изключително благоприятно действие върху човешкия организъм. Той е неизменна част от азиатската култура . В Англия също е на голяма почит и заема достойно място в традиционния следобеден ритуал за пиене на чай.

Предизвикваме ви да вземете пример от народите, които отдават необходимата почит на зеления чай.
Как действа зеленият чай?

Има благоприятно влияние върху метаболизма. Пречиства организма и засилва перисталтиката. Стимулира произвеждането на хормона норадреналин, който помага за бързото изгаряне на калории. Зеленият чай е един от най-благоприятните видове чай за отслабване, защото не влияе значително на кръвното налягане и няма изкуствено действие. Действието му е меко и ако нямате проблеми, няма да усетите значително влияние върху метаболизма си.
Особено добре се отразява на бъбреците и пикочния мехур.
Съдържа голямо количество витамин С и е силен антиоксидант. Неутрализира свободните радикали, които са основните виновници за стареенето на организма. Затова много хора смятат, че зеленият чай удължава живота.
Консумирането на разумно количество зелен чай, поддържа тонуса, поради съдържащия се кофеин в него. Помага при преумора и продължителна работа, изостря ума.
Изследователи на свойствата на зеления чай твърдят, че той помага срещу образуване на ракови клетки в организма.
Съдържащият се в него цинк го прави много благотворен за бременни жени.
Поддържа нормалната дейност на сърцето и е полезен за хора с високо кръвно налягане.
Има много добро пречистващо действие. Прочиства кръвта и кръвоносните съдове. Препоръчва се за пушачи, защото помага да се изхвърлят по-бързо вредните вещества, натрупани след продължително тютюнопушене.

Как се приготвя?
Много зависи от вида на зеления чай и марката. Предлага са опакован и насипен. Обикновено производителите пишат на опаковката как е добре да го приготвите. Съветвам ви да не го заливате с твърде вряла вода и ако го усетите прекалено силен и горчив (зависи от сорта какъв ще е) да го разредите с вода.

Какво количество да пием?

Mоже да чуете всякакви препоръки, но ако не сте пили редовно зелен чай досега, започнете с 1-2 чаши дневно. Оптималното количество е 4 чаши на ден, въпреки че ако питате китайците, те ще ви кажат 10.

Има производители, които предлагат зелен чай с различни аромати – мента, ванилия, лимон и много други разновидности. Открийте своя любим вид зелен чай и започнете да го пиете редовно. Ще се убедите колко добре ви действа още след първата чаша. Уверявам ви - няма да е последната!

сряда, 24 февруари 2010 г.

ЗДРАВЕ С ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ ХРАНИ ! ПОЛЕЗЕН ЛИ Е ХЛЯБА ?


Ежедневната консумация на пълнозърнести храни намалява риска от много сериозни заболявания. Хората които искат да се предпазят от запушване на артериите, инфаркт и инсулт, трябва да включат в менюто си повече пълнозърнести храни, като кафяв ориз, ечемик и овесена каша. Американски учени установили, че консумацията им е неизменно свързана с понижен риск от сърдечносъдови заболявания. Специалистите напомнят, че пълнозърнестите храни оказват благоприятно въздействие върху здравето на сърцето по различни начини. Фибрите и останалите хранителни вещества, които се съдържат в тях, намаляват холестерола, кръвната захар и нивата на инсулина , понижават риска от възпаления на кръвоносната система и подобряват функциите на кръвоносните съдове. Пълнозърнестите храни намаляват риска от диабет от втори тип. Анализирайки резултатите от 12 годишни изследвания , специалисти установили , че при хората, консумиращи подобни храни, е по- малко вероятно да развият диабет. Зърнените храни ( жито, ориз, царевица, ръж, ечемик, овес) и продуктите от тях са основната растителна храна за човека и доставят най-голяма част от енергията. Хлябът е най-чест консумираният хранителен продукт. Видът на зърнената култура, брашното, добавените вещества и технологията на производство определят неговата хранителна стойност. Всяка зърнена култура се състои от 3 части:
- Обвивка „ външен слой” – съдържа фибри, витамин В и минерали.
- Вътрешен слой, който осигурява енергия, въглехидрати, белтъчини някои витамини от група В. Най-голямо е съдържанието на витамин В5 (ниацин), витамин В6 (пиродоксин) и витамин В1 (тиамин). Съдържат се още витамин В2 (рибофлавин), фолиева киселина, биотин, пантотенова киселина и витамин Е (токоферол).
- Зародиш „ най- вътрешен слой” съдържа витамин В и Е, микро и фито елементи, минерали.
Тъмните хлябове се приготвят от брашно, получено чрез смилане на цялото зърно или премахване само на зародиша му. По този начин се запазват ценните вещества: фибри, белтъчини, мазнини, витамини и минерали. Белият хляб се приготвя от рафинирано брашно, получено след отстраняване на външната обвивка и зародиша. Затова съдържа предимно скорбиала и в незначителни количества ценни съставки. Пълнозърнестите храни( пълнозърнест пшеничен хляб, жито, царевица, макаронени продукти от пълнозърнесто брашно, кафяв ориз , овесени ядки) са богати на фибри, доставят витамини от група В и много минерални вещества. Недостатъчната употреба на пълнозърнести храни е една от причината за увеличаване на честотата на ред метаболитни заболявания – затлъстяване, захарен диабет, коронарна болест на сърцето, подагра, рак на дебелото черво и други. Консумацията на пълнозърнести храни трябва да формира основната част от дневното меню. За намаляване на риска от сърдечно – съдови и други хронични заболявания, като част от общата здравословна диета, следва поне половината от общото количество консумирани храни и зърнена основа да бъдат пълнозърнести продукти.

петък, 19 февруари 2010 г.

ТАЙНИ ЗА ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ


Учени от Университетската болница в Женева стигнали до извода, че хората ще се чувстват по-добре, ако не ползват асансьорите. Така се намаляват мастните отлагания и се нормализира кръвното налягане. Редовните физически упражнения са безспорно много полезни, но има и други, много по-леки начини да удължите живота си. Ето ги:

- Правете по-често секс .
Активният полов живот помага да се понижи нивото на холестерола и да се раздвижи кръвта. Освен това по време на секс активно се изработва хормонът на щастието - ендорфинът. Особено полезен е сексът сутрин, тъй като нивото на захар в кръвта е ниско, а тялото преработва в енергия всички натрупани по-рано калории.
- Яжте коричката на хляба. В нея се съдържа 8 пъти повече от противораковия антиоксидант пронилизин, отколкото в останалата мека част на хляба.
- Слагайте домати в сандвичите си. Така рискът от сърдечносъдови заболявания се понижава с цели 30 %.
- Яжте кореноплодни, защото при тях полезните вещества не изчезват, а се натрупват. Цвеклото например понижава нивото на холестерола и намалява риска от инсулт, морковите са полезни за зрението.
- Яжте шоколад. Според изследване на Харвардската школа по здравеопазване хората, които употребяват умерено шоколад, живеят по-дълго от тези, които обичат бонбони. Шоколадът съдържа полифеноли, които предотвратяват развитието на сърдечни болести.
- Четете етикетите на продуктите, които купувате - колкото повече знаете какво ядете, толкова повече ще се погрижите за здравословното си хранене.
- Научете се да ядете чесън - това е суперпродукт - реагирайки с кръвните телца, алицинът, който се съдържа в него, разширява кръвоносните съдове и облекчава кръвотока.
- Пийте по чашка зелен чай . Изследванията показват, че антиоксидантите в него потискат растежа на раковите клетки, подобряват здравето на зъбите и укрепват костите.
- Яжте ядки. Орехите и другите ядки понижават с 40 процента риска от ракови заболявания, освен това предотвратяват диабета. Но да не са солени и по възможност сурови.
- Смейте се. 15 минути смях всекидневно удължава живота с 8 години.
- Слушайте класическа музика. Произведенията на Бетховен успокояват сърцето, понижават кръвното налягане и отпускат мускулите - уверени са изследователи от Оксфордския университет.
- Танцувайте салса. Всички танци са полезни за здравето, обаче само салсата стапя 420 килокалории на час.
- Не се влияйте от общественото мнение. Ще живеете повече, ако не се вълнувате от това какво мислят другите за вас. По-малко вълнения, по-малко стрес.
- Не скачайте веднага, щом звънне будилникът. Това повишава риска от сърдечен пристъп при хора с високо кръвно налягане, защото по природен инстинкт организмът реагира на високите звуци точно по този начин, както и когато предупреждава за опасност, т.е. отделя адреналин.
- Занимавайте се с почистване на дома. Миенето на прозорци стапя 80 килокалории, чистенето с прахосмукачка - 90 килокалории, а гладенето - 65 килокалории.
- Заемете се да научите нещо ново. Много хора, стигнали 100 години, казват, че свързват своето дълголетие със свирене на музикален инструмент или учене на чужд език.
- Грижете се за зъбите си. Ако ги чистите всеки ден, може да се подмладите с 6 години, защото ще изхвърлите вредните бактерии от устата си, а точно те предизвикват сърдечносъдови заболявания.
- Спете, но не прекалено много. Едно официално изследване доказва, че хора, спящи по 7 часа в денонощието, живеят по-дълго от тези, които спят повече или по-малко.
- Вземете си домашен любимец. Притежателите на котки и кучета са по-малко подложени на стрес и не страдат от високо кръвно.
- Откажете цигарите. Пушенето е причина за смърт и болести, които лесно бихте избегнали без цигари.
- Опитайте да живеете извън града. Хората от село гледат по-позитивно на живота.
- Печете се на слънце, но не прекалявайте. Достатъчни са 15 минути на ден, за да ви снабдят с необходимото количество витамин D - този витамин понижава риска от диабет и помага да се борите с депресията.
- Обичайте себе си. Не ходете с наведена глава и увесен нос. Занимавайте се с нещо любимо- пазаруване, физически упражнения.

понеделник, 15 февруари 2010 г.

ТИКВА ЗА ЗДРАВЕ !


Тиквите притежават ценни хранителни свойства, поради което имат широка употреба в храненето. Съдържат азотните вещества,захари и целулоза, както и много минерални вещества - калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед, кобалт и др. Съдържат също витамин С, витамин РР, В2, В1, каротин. Някои сортове тиква са по-богати на каротин и от морковите. Тиквите са диетична храна, която много лесно се усвоява от организма, което я прави особено полезна при оздравяващи, както и при хора в напреднала възраст. По хранителност тиквите почти се изравняват с картофите. Препоръчват се в медицината като пикочогонно средство, тиквените семки - като противоглистно, и при лечебното хранене при заболявания на сърдечно-съдовата система, най-вече, когато болестта е съпроводена с отоци. Препоръчва се при заболявания на черния дроб и на жлъчния мехур. Особено ценни са тиквите с оранжева и с ярко жълта месеста част, защото те са по-богати на каротин.
Тиквата освен полезна като храна е много добро средство и за разкрасяване, защото действа подхранващо и освежава кожата.
Ето няколко полезни съвета:
1. Най-бързият начин за почистване на лицето е просто да го натъркаме с парче сурова тиква.
2. Универсална маска за шията: Три супени лъжици варена тиква се смесват с 1 жълтък и 1 чаена лъжичка мед. Нанесете маската, докато е топла, След около 20 мин. изплакнете със студена вода. След процедурата ще усетите кожата си по-свежа
3. Решение за сухата кожа: Смесете 2 лъжици сварена и добре смачкана тиква с 1 лъжица зехтин. Нанесете маската върху лицето и след 30 мин. изплакнете с хладка вода.
4. Ако имате мазна кожа може настърганата на ренде тиква да се смеси с разбит на сняг белтък. Престоявте с маската 20 мин , след което измивате.

неделя, 14 февруари 2010 г.

ВИТАМИН С


Най-познати у нас като богат източник на витамин С безспорно са цитрусовите плодове. Лидери сред тях са гуавата и кивито. В 100 г гуава има около 180 мг витамин С, а познатото у нас зелено киви съдържа около 100 мг витамин С в 100 г плод (или около 70 мг в 1 бройка). За сравнение - в 100 г лимонов сок има около 50 мг, а в един портокал - приблизително 70. Витамин С спокойно може да бъде наречен капризен - той не издържа на високи и ниски температури, поради което не се запазва в приготвените сладка, компоти, нектари, защото варенето го унищожава напълно. Също така не може да бъде намерен в замразените плодове и зеленчуци заради ниската температура.
Шипката е от богатите на витамин С плодове, познати в нашите географски ширини, но при изсушаването и дългото й съхранение количеството му намалява. Нуждата на човешкия организъм от Витамин С е безспорна. Въпросът е как да си го набавим, и то качествено. Често, поради липса на информираност, предприемаме стъпки, които в последствие се оказват не дотам ефективни, а понякога дори и вредни. Затова е необходимо да се следи за качеството на продуктите и добавките, както и за оптималния баланс между приеманите всекидневно съставки.
Експерти провеждат проучвания, изследващи ролята на витамин С при сърдечносъдовите заболявания и остаряването, рака, вируса на ХИВ, катаракти, здравето на кожата и други физиологични и патологични състояния. Витамин С може да помогне в защитата срещу ред видове рак – включително тези на хранопровода, устата, стомаха, панкреаса и може би на матката, дебелото черво и гърдата. Витамин С също така може да помогне в неутрализирането на нитритите (потенциално ракообразуващи консерванти в храни като хотдога и вакуумираните нарязани месни мезета) и нитратите (обикновено съдържащи се в питейната вода и някои зеленчуци).
Японски учени от Института по геронтология и Университета за медицина и стоматология в Токио, под ръководството на Акихито Исигами са установили, че ако витамин С в организма е в недостатъчно количество, това води до мутации и увеличава риска от различни заболявания, а общото стареене се ускорява до 4 пъти.
активност, но не бива да надвиша По норматив препоръчителната дневна доза витамин С е 60 мг, като тя може да се набавя от естествени източници при пълноценно и разнообразно хранене. Най-богати на витамина са различните видове храни от растителен произход - цитрусовите плодове, черешите, малините и др. от този вид, доматите, чушките, спанакът. Специалистите препоръчват дневната доза витамин С да се увеличава пропорционално на физическата ва 1 грам.

сряда, 10 февруари 2010 г.

ТОП 10 НА ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ

Правилното хранене е ключът към дълголетието и младостта. Това го знаем всички. Но не сме толкова убедени в знанията за елементите, които сглобяват понятието „правилно хранене". Едни съветват: яжте чесън и лук всеки ден. Други пък призовават да наблягаме на киселото мляко. А една от най-новите теории е направо на границата на скандалното: „Колкото по-малко ядете, толкова по-дълго ще живеете!" Всъщност тайната на здравословното хранене, което съхранява жизнените сили и младежката пъргавина дори и на преклонна възраст, е да ядеш малко, но в същото време да поемаш колкото се може повече жизненоважни хранителни вещества. Невероятно, но факт — това наистина е възможно! Съществува специална селекция от продукти, която отговаря на двете сякаш взаимно изключващи се условия. Съвсем наскоро вестник The Daily Mirror публикува Топ 10 на най-полезните продукти за всички, които имат намерение да докажат теорията, че средната продължителност на човешкия живот може да бъде 120 години.

1. Кафяв ориз
Мнозина избягват въглехидратите заради тезата, че от тях се пълнене. Но всъщ«ност те са много важни за поддържане на енергията. Не подминавайте пълнозърнестите продукти: кафяв ориз, хляб и каши от зърнени култури, които съдържат много влакнини. Тези храни намаляват лошия холестерол, снижават риска от сърдечносъдови заболявания, рак на дебелото черво, камъни в жлъчката и диабет. Грижат се за тонуса и здравето на червата, чиято активност с годините намалява.

2. Кокоши яйца
Отзивите за тях винаги са били по-скоро негативни, но ето един аргумент в тяхна полза: яйцата са източник на белтъчини и лутеин, който защитава очите от поява на катаракта. Изследвания в последно време дават основание да се предполага, че яйцата предотвратяват образуването на тромби. А по данни на друго сериозно проучване, приключило наскоро, потреблението на 6 яйца седмично намалява с 44% риска от рак на млечната жлеза. Дори и най-тежкото обвинение към кокошите „плодове", че повишават холестерола, е на път да отпадне окончателно - диетолозите напоследък твърдят, че 1-2 яйца на
ден не представляват никаква опасност, тъй като организмът не складира холестерола, внесен наготово от богатите на него продукти, а го произвежда сам от наситени мазнини.

3. Мляко
С възрастта нашата потребност от калций нараства. Затова е важно в ежедневното меню да присъстват богати на този елемент продукти -например обезмаслено краве мляко. Много е полезно за здравето и много богато на калций, необходим за профилактика на остеопорозата! Пийте всеки ден две чаши обезмаслено краве мляко или включете в храненето си обезмаслено кисело мляко и наситени на калций плодове.

4. Спанак
Като малка съкровищница е - в него има толкова много полезни вещества, колкото в никой друг продукт.
Спанакът е източник на желязо, витамините С, А и К, както и на антиоксиданти, които ни помагат да се защитим от инфаркт и инсулт. Осигурява надеждна защита срещу рак на дебелото черво, остеопороза и артрит. Както и яйцата, зелените листа също съдържат доста лутеин, така че ето ви вариант на здравословна закуска: яжте яйца с пюре от спанак.

5. Банани
Един плод съдържа 467 мг калий, което е необходимата на организма дневна доза за поддържане на мускулите (особено сърдечния) здрави и силни. Бананът също регулира високото кръвно налягане, явява се ценен източник на влакнини и много успешна бърза помощ при киселини. Добавете нарязан банан сутрин в овесената си каша или го разбийте в блендер с кисело мляко и малко плодов сок - отличен енергиен старт за деня.

6. Пилешко, кокоше месо
Това е най-полезното месо, богато е на белтъчини и предотвратява намаляването на костната плътност. От него подбирайте гърдите, в които има малко мазнини, и отстранявайте предварително кожата. Пилешкото е също източник на микроелемента селен, който предпазва
от рак, както и на витамините от група В, които са естествен източник на енергия и стимулатор на мозъчната активност.

7. Сьомга
Пълна е с полезните отеда-3 мастни киселини, които понижават нивото на холестерина, защитават от някои видове рак и предпазват от образуването на тромби. Изследвания доказват, че сьомгата облекчава депресивните състояния и предотвратява загубата на памет. Съдържа никотинова киселина, която според научни данни защитава от болестта на Алцхаймер. Поставете си конкретна задача: поне 3 пъти седмично да ядете сьомга.

8. Черна боровинка
Малко калории, много хранителни вещества!
Черната боровинка съдържа антиоксиданти, които са яростни воини срещу катаракта, глаукома, разширени вени,
стомашна язва, сърдечносъдови заболявания и рак. Уникалният целебен плод намалява пораженията на мозъчните функции след инсулт. Притежава и доказано противовъзпалително действие.

9. Билки
С годините вкусовите рецептори отслабват и най-лесно е да се добави сол, за да ни се струва яденето по-вкусно. Но солта над допустимата норма повишава кръвното налягане. Вярното решение е: подправяйте храната с билки. Пресните дъхави растения най-добре се справяте овкусяването, но в името на удобството и повелята за правилно хранене поддържайте разнообразен асортимент от сушени треви и билки.

10. Чесън
Няма нужда от пламенна аргументация в негова полза, но все пак да припомним в резюме: мощен съюзник на имунитета, пази от рак и сърдечносъдови заболявания. Намалява риска от инсулт. Притежава противовъзпалително действие, успокоява болките и отоците при артрит. Полезен е и при диабет. Ако не понасяте компрометиращия му аромат, употребявайте го във вид на чеснови капсули.

понеделник, 8 февруари 2010 г.

РИБЕНО МАСЛО ЗА ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ.

Учени откриха, че омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, може да имат пряко въздействие върху увеличаването на продължителността на живота на клетките.Изследването на екип от Калифорнийския университет в Сан Франциско е първото, което свързва рибеното масло със способността на тялото да противодейства на преждевременното остаряване. Проучването наблюдавало сърдечно болни пациенти, които вече са съветвани да увеличат консумирането на риба, за да предотвратят повторение на сърдечен удар.Сьомгата е богата на рибено масло и омега-3 киселини.Учените изследвали въздействието на омега-3 мастните киселини при 608 пациенти със сърдечно заболяване. Те установили, че високите нива на омега-3 забавяли увреждането на съдържащите се в ДНК теломери, крайните участъци на хромозомите, които предпазват от възпаление и процеси на стареене.По-дългите теломери са признак, че човекът е биологически по-млад и по-здрав. С напредването на възрастта теломерите се скъсяват и стават по-податливи на определени заболявания.Ръководителят на проекта д-р Рамин Фарзанех-Фар обясни, че допълнително изследване върху мишки показало, че гризачите, които приемали големи количества омега-3 мастни киселини, живеят три пъти по-дълго.