Общо показвания

вторник, 8 септември 2015 г.

Тиквените семки

Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните блюда – на крем супа. И още по-вероятно, докато я приготвяте, изхвърляте невзрачните семки. В тях обаче се крият много ценни вещества.

Тиквените семки съдържат Омега -3 и Омега - 6 мастни киселини, фитостероли, витамини А, Е, В-група, желязо, цинк, магнезий, селен и калий. Коктейлът от полезни вещества се допълва от аминокиселината Л-трипофан и рядката съставка делта-7-стерин. Но най-интересното е как те действат на човешкия организъм.

Незаменимите Омега-3-мастни киселини са известни със своето противовъзпалително, имуностимулиращо и противостарещо действие. Установено е и,че пречат на развитието на туморите, особено тези на гърдата и дебелото черво. Затова трябва да присъстват в менюто ни ежедневно, за да се предпазим от сърдечно-съдови, възпалителни и злокачествени заболявания. Тиквените семки са едни от малкото храни, които съдържат Омега-3 мастни киселини наред с лененото семе, ореховите ядки, морската храна и руколата.

Витамините А и Е, селенът и цинкът са силни антиоксиданти – предпазват организма от стареене, дегеративни заболявания и поддържат хормоналния баланс. Освен това намаляват холестерола в кръвта и така предпазват от артеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Не на последно място тези витамини и антиоксиданти се отразяват прекрасно на състоянието на кожата и косата.

Любопитна съставка е аминокиселината Л-трипофан, която заедно с магнезият, подобрява настроението и съня. Тя ни е особено необходима през този сезон, когато не на шега сме заплашени от есенна депресия.

Най-тайнствената съставка от полезния коктеил в тиквените семки е делта-7-стерина. Това вещество е изключително важно за мъжете в зряла възраст, тъй като подтиска действието на ензима, виновен за оплешивяването и заболяванията на простата (5-алфа редуктаза). Става дума за превръщането на тестостерона в дехидротестостерон, които се отлага в простатната жлеза, карайки я да нараства, и в скапла, където унищожава космените фоликули.

Същият ензим обаче може да причини проблеми и в женския организъм, в които също се произвежда тестостерон, макар и в по-малки количества. Признаци на свръхактивност на 5-алфа редуктазата са прекомерното омазняване на кожата и косата, употито акне, окосмяване, перманентно изтъняване и оредяване на косата. За тези жени редовната консумация на 50-100 гр. тиквени семки дневно е ефективно решение на козметичните проблеми, без да е необходима намесата на хормонални препарати.

Всички тези полезни вещества се намират в най-концентрирана форма в маслото от тиквени семки. То е зеленикаво на цвят, но изключително вкусно. Най-добре е да се използва сурово като добавка към салати. Малко известна е, че тиквеното масло парализира чревните паразити и благодарение на него могат ефективно да се отсранят от тялото. В този случаи обаче малко след приема на маслото (2-3 супени лъжици), трябва да се вземе слабително. В противен случаи паразитите до няколко часа ще възстановят активността си.

Редовното похапване на тиквени семки или олио е отлична профилактика и срещу образуване на бъбречни камъни и инфекции на пикочните пътища, например цистит. Дори само това е достатъчно, за да не смятаме вече тиквените семки за отпадък, а да погледнем на тях с друго око – като на лечебна храна.

неделя, 5 юли 2015 г.

Ракът е лечим сега! - документален филм

четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Мед и медолечение

 Медът е използван като храна още от пещерните хора. Пчели са отглеждани в древния Египет преди повече от 6000 години. Още тогава е установено, че освен хранителни качества медът притежава и ценни лечебни свойства. В египетски папирус отпреди 3500 години, медът се препоръчва за лечение на бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания.

Според вида на растенията от които е събран нектарът, медът бива полифлорен (от различни растения) и монофлорен (предимно от един вид растения). Установено е, че медът приема хранителните и лечебни свойства на растенията, от които е получен.
Химичният състав на меда е сложен. Въглехидратите са основният му компонент и съставляват около 95-99% от сухото му вещество. Белтъчините се съдържат в малки количества (0,3-0,5%), но имат голямо значение, особено за организма на децата. От микроелементите най-застъпени са: калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций, алуминий, телур, кобалт и др. В малки количества са установени следните витамини: В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), никотинова киселина, пантотенова киселина, С (аскорбинова киселина). В меда е установено наличие на флавоноиди (0,1%), които влияят върху пропускливоста на капилярите и тяхната чупливост. Те притежават спазмолитично, коронароразширяващо, противовъзпалително и регенеративно действие. Антибиотичните вещества в меда според някои автори имат растителен произход (т.нар. фитонциди) и зависят от растението, от което е получен медът. Според други автори антибактериалната активност на меда се дължи на натрупването в него на водороден прекис.
Проникнали в кръвта, захарите на меда са основен енергетичен материал за мускулите, сърцето и нервната система. Известно е, че при спадане нивото на кръвната захар, намалява както умствената, така и физическата работоспособност. Въглехидратите увеличават количеството на гликогена в черния дроб и с това подпомагат активно обменните процеси в него и детоксикиращата му функция. Тяхното пълно изгаряне освобождава бъбреците от допълнителна дейност и по такъв начин ги щади, като подобрява  отделителната им функция и така се улеснява излъчването на отпадни продукти от организма.

Съдържащите се в меда витамини (витамини от групите А, В, С, К, Е), макар и в малки количества, влияят на обмяната на веществата и подпомагат функцията на жлезите с вътрешна секреция.

Полезно е да се консумира мед, но в определени количества: до 100 г дневно. Най-приемливо е това да става 1 час преди лягане или 3 часа след хранене.

Медът може да бъде разтворен в топла (не гореща) вода и така да бъде приет от организма.

Тъй като медът е богат на ензими, действието му улеснява функциите на храносмилателните жлези. Той подобрява и съня. Пчелният продукт, съчетан с лимонов сок, мляко или билков чай, помага също при простудни заболявания.

Инхалации с мед.
Медът потиска развитието на причинителите на гнойни процеси при заболявания на дихателните пътища - различни видове стафилококи, причинителя на пневмонията и др. При простудни заболявания широко разпространено е приемането на мед с топло мляко, със сок от лимон, с топъл чай.

При катари на горните дихателни пътища се препоръчват парни инхалации с мед -това е осъществимо и в домашни условия: за парен инхилатор се приспособява чайник, в шийката на който се вкарва гумена тръбичка, съединена в другия край със стъклена или пластмасова фуния.

В чайника се поставят около 100 мл вода и след завирането й се прибавят 2 кафейни чашки мед. При умерено врене на течността в затворения чайник болният вдишва излизащите през фунията пари в продължение на 15-20 минути. Тези инхалации се правят и при фарингити, ларингити, синузити.

Антимикробно действие.

Антимикробно действие на меда, се дължи на активния кислород, който се отделя от постоянно образуващия се в разтворите на меда водороден прекис. Този активен кислород действа смъртоносно върху много видове микроорганизми, особено върху тези, който причиняват възпалителни процеси по лигавиците на устата, на горните дихателни пътища, както и върху причинителите на гнойни процеси по кожата. (Затова е по-добре, а това е известно още от древността, медът да се приема след като се разтвори в хладка вода, натурален сок и др.)

Антимикробното му действие е доказано и спрямо едноклетъчния паразит трихомонас вагиналис, предизвикващ упорити хронични възпаления във влагалището на жената и пикочния канал на мъжа.

Подобрява общото състояние на организма
Всекидневната консумация на мед за един по-продължителен срок - 20-30 дни, води до подобряване на организма - намалява холестерина, повишава количеството на червените кръвни клетки и др.
Неговото приемане подобрява усвояването на хранителните вещества, което е особено важно при диетичното хранене. По-бързото усвояване на храната с добавения мед, високата калоричност и лесно резорбиращите се монозахариди и органични киселини от меда са достатъчно условие той да бъде предпочитана храна за спортисти, работници с големи физически натоварвания, като диетично средство при хронично болни, при отпадналост и през период на възстановяване след боледуване.
Винаги когато пчелният мед се използва като лекарствено средство, задължително трябва да се имат предвид двете основни ограничения за прилагането му - ако е доказана свръхчувствителност към него и при наличие на захарен диабет.

Средство за укрепване на организма
Още Хипократ е описал меда като отлично средство за укрепване на организма. Според него медът действа подмладяващо на организма и благоприятно при стомашно-чревни и чернодробни заболявания. За разлика от обикновената захар, която, попаднала в стомаха, за да бъде усвоена от организма, се нуждае от разграждане и при големи количества повишава съдържанието на холестерина в кръвта и води до затлъстяване, захарите в меда в комбинация с фитонцидите, минералните вещества, витамините и органичните киселини го правят много по-ценно за човешкия организъм енергетично и лечебно средство. Той е по-полезен дори от лекарствата.

Известно е, че при снижаването на количеството на захарта в кръвта се намаляват както физическата, така и умствената работоспособност на човека. В това отношение захарите на меда са отличен основен енергиен материал за сърцето, нервната система и мускулите. Захарите на меда увеличават гликогена в черния дроб и с това подпомагат обменните процеси. Пълното изгаряне на захарите освобождава бъбреците от допълнителна дейност, което води до подобряване на отделителните им функции.
Съвременната медицина е установила, че медът може да се използва самостоятелно или като помощно средство при лечение на редица заболявания като гастрит, стомашна и дуоденална язва, заболявания на горните и долните дихателни пътища.заболявания на сърдечносъдовата система, гинекологични заболявания и др.

На края трябва да се знае, че при консумация на пчелен мед не трябва да се отива до крайности - той не може и не трябва да бъде единствен хранителен източник, т. е. пчелният мед е прекрасно лечебно и хранително средство в комбинация с други храни. Така организмът ще бъде подсигурен с всичко необходимо.

сряда, 8 октомври 2014 г.

Лъжливите „здравословни“ храни


В главите ни съществуват някакви криворазбрани истини за здравословния начин на хранене, с които продължаваме да си живеем и се самозалъгваме, че храната ни е полезна за нас и децата ни. Какво точно имам в предвид? Ето пример – преди година-две бях убедена, че киселото мляко, сиренето и кашкавала са много полезни. Те заемаха основна част в менюто ми. И тогава все се чудих защо имам лениви черва и силно акнеична кожа. Толкова силно ми влияеше рекламите и общоразпространената информация, че въобще не подлагах под въпрос дали те не са причина за това ми състояние. Причините ги търсих във външните дразнители (замърсен въздух, неподходяща козметика), отколкото да се замисля, какво вкарвам в тялото си. Та ето някои храни, които се водят от медиите и болшинството хора за полезни и дори се приемат умишлено в повече, заради предполагаемата полезност (само на кратко ще ги спомена, понеже всяка една заслужава да й се обърне внимание в отделна тема).

* прясно мляко, за да си набавим калций за нас и децата ни – една статия от многото и най-вече коментарите към нея ясно указват защо е вредно прясното мляко. А рекламите с добавения калций са просто смешни за по-образованите хора. Доказано е, че всички изкуствено добавени витамини и минерали към храните и като таблетки, не се усвояват от организма ни и дори се разбират от него като нещо чуждо и непознато и дори утежняват работата на черния ни дроб. Освен това млякото е пастьоризирано (и много често се вари и участва в термично обработени ястия и десерти) и полезният калций вече преминава в неорганичен и така само уврежда кръвонсните съдове и органи.
* протеините в животинските продукти – високо протеиновите диети водят до деминерализация на тялото ни, тоест с по-високата консумация на животински продукти (месо, мляко, млечни), губим много повече калций, желязо, магнезий и други минерали, отколкото може да си набавим по естествен път. Това е най-малката причина поради която е добре да не предприемаме протеинови диети. Доказано е, че в днешно време хората консумираме доста над необходимото количество протеини, а това води до доста сериозни болести и неразположения.
* маргарин с фибри – маргаринът представлява хидрогенирани растителни мазнини или транс-мазнини, които се възприемат много трудно от организма ни, запушват артериите, и дори свързват маргарина със сърдечно-съдови болести. Не го предпочитайте само защото е от растителен произход, не го предпочитайте само защото се води за по-малко калоричен, не го включвайте в здравословното си меню. А за маргарина с фибри – отново маркетингов трик – всеки знае какво са фибрите, те са баластните вещества, които остават след разграждането на храната и преминавайки през чревния тракт завличат със себе си слуз, утайки и токсини и затова са много полезни. Фибри има в плодовете и зеленчуците, в зърнените храни и други, но фибри няма в извлечените мазнини, било то и растителни.
* закуски от овесени ядки, заляти с прясно мляко
* „засупи глада“ – чаша с порция зеленчуци – няма нищо полезно в този микс (или може би само сушените зеленчуци и то само ако са изсушени качествено, в което се съмнявам) дори напротив – от всичкото това количество сол, транс мазнини и многото на брой Е-та, по-скоро трайно тровим организма си, запушваме артериите си, утежняваме нелеката работа на черния си дроб и т.н.
* кремчета от нишесте и кисели – още не осъзнавам кой е позволил това подобие на храна да служи като част от захранващото меню на бебенцата и да продължава с години да присъства в менюто в детските градини и училищата. Дори в къщи през ден правим за детето си от тях и добавяме в него бисквити и корнфлейкс, за да ги направим по-хранителни. Нишестето запушва нежните тъкани в черния дроб и действа като лепило, което слепва нечистотиите и така спомага за образуването на чернодробни и жлъчни камъни.
* прясна, свежа, хрупкава салата (до тук добре), полята с купешки салатни сосове и дресинги – защо съчетаваме нещо толкова полезно, с нещо толкова вредно, и очакваме след това всичко да ни е наред, дори така обилно поливаме с тях салатите си, че ползите са даже отрицателни. Огромния брой Е-та, мазнините и консервантите (ако четем етикетите), веднага ще ни убедят в тяхната вреда. Дори една от веригите за бързо хранене, разпространена в цял свят (без да споменавам името й), започна да предлага в менюто си салати, за да „уравновеси“ останалата част от крайно вредното си меню и това е добре, но сосът към тях е всъщност не по-малко вреден от хамбургерите им (салата – 50 калории, сос – 300 калории).
* ежедневното кафе сутрин и следобед – кафето е много бавно разградимо, образува лош дъх, силно подкиселява организма ни, а от тук: в стремежа си да запазим нивото на РН (което е леко алкално), тялото започва да черпи минерали от запасите си и с течение на времето костите стават чупливи, появява се недостиг на полезните хранителни вещества, липсва ни очакваната енергия. Може да пием кафе, но всеки ден, сутрин и следобед – идва малко в повече. Не се ли запитваме защо няколко часа след като пием кафе, губим енергичността си, чувстваме отпадналост и сънливост. Това е защото кафето първоначално дава максимум енергия, заради кофеина в него, но след няколко часа работа на забързани обороти и дългата борба в разграждане му и обработката, организма буквално остава без сили. Дори има връзка между прекомерната употреба на кафе и рака, най-вече заради факта, че киселият организъм предразполага развитието на ракови клетки.
* черен пълнозърнест хляб – голям процент от този хляб се прави от бяло брашно с добавени оцветители, които да имитират по-тъмно брашно. В повечето хлебопекарни се приема като суровина само бяло брашно, а се произвеждат няколко вида хляб. Най-вероятно това не се отнася за всички марки, но истината е, че много се спекулира и в тази сфера. Другата причина, поради която стандартния хляб не е полезен, е, че има термично обработена мая, набухватели, консерванти и подобрители. Защо ли вече хлябът не се прави както едно време, поне тогава не са се използвали толкова изкуствени вредни добавки.
* натурален сок – натуралните сокове се правят от изгнили, развалени, червиви плодове, всичко се мели без даже да се мият, след това се добавят вода, захар, аромати, пулпата се добавя изкуствено (в соковете с парченца плодове). А и най-малкото дори и да са направени качествено, соковете в кутия не могат да ни дадат нищо полезно. Това е, защото всеки прясно изстискан сок губи полезните си качества (витамини и ензими най-вече) минути след направата му. Какво тогава остава в съхранен в кутия сок, траещ година дори.
* кетчуп и лютеница – вече производството на тези любими на всички храни до там се е променило, че дялът на истинските качествени съставки е доста намалял… иначе нямаше да бъдат толкова евтини. (И тук да вметна – Как може да сте сигурни? – направете си домашна лютеница по истинска рецепта и изчислете себестойността й (освен продуктите, не забравяйте и водата, енергията за термичната обработка, труда). Добавете към нея печелбата на производителя, печалбата на търговеца на едро и печалбата за този на дребно. Първо, прилича ли по вкус и вид домашната лютеница с купешката? И получавате ли 2 лева за буркан лютеница – надали.) Производството на кетчуп е съвсем добило изкуствени измерения – бои, аромати, нишесте, и стари партиди кетчуп и лютеница.
* разтворимо кафе с витамини от група В - не стига, че разтворимото кафе е по-вредно и от еспресото, но и няма никакви ползи от изкуственодобавените витамини, още повече, че заливаме кафето с гореща вода. Това е маркетингов трик, който да накара хората да си мислят, че това кафе е вече по-полезно от останалите марки разтворимо кафе.
* салам с орехи – отново маркетингов трик, като доста се набляга на полезността на орехите. И хората се бият в гърдите, че си купуват полезен салам. Саламите и колбасите като цяло са възможно най-лошия избор на желанието ни да консумираме месо. Дори отдавна се знае за връзката между прекомерната консумация на колбаси с развитието на ракови клетки.
* консерви - консервираната храна, било то растителна или животинска, е всъщност канцерогенна, поради метода на консервиране – особено това се отнася за риби, меса, пастети.
* шоколад с мляко – особено с това се спекулира, за да се продава шоколад за радост и „здраве“ на малките деца. Шоколадът е полезен и то много, но само когато е суров, вегански, истински шоколад, с истински съставки (ето един такъв). Всичките шоколади, които се продават в търговската мрежа (в България) са всъщност вредни (ако оставим настрани евентуалното удоволствие от консумацията, което е също важно). Захар, сухо мляко, хидрогенирани мазнини, Е-та, консерванти, сгъстители, печено какао на прах – това са само малка част от пълния набор изграждащи ги вредни съставки. По едно време се говореше, че шоколадът е полезен за зъбите и знаете ли, всъщност наистина е така, но никой не уточнява, че само истинския суров шоколад е полезен за тях, както и за цялото ни физическо и емоционално тяло.
Със сигурност има още много примери за заблуждаващи храни. Ядем ги всеки ден, мислейки, че са полезни за нас, а всъщност истината е съвсем друга. Но рано или късно сами ще достигнем до изводите, коя храна е добра за нас и коя не, като се наблюдаваме малко по-обстойно и повече подлагаме на съмнение.

вторник, 3 юни 2014 г.

Козметични и лечебни средства от невен

 
Предлагам  две лесни и бързи рецепти с невен за вяшето здраве и дълголетие .
 
Тинктурата от свежи стръкове има най-силно антибиотично действие.
Приготвя се от една шепа току-що откъснат невен и 150 -200 мл. силна водка, които се киснат в плътнозатворен буркан 2 седмици и след това се прецеждат. Готовата тинктура се използва разредена – 1 ч.л. в чаша вода, както за вътрешно приложение при язва и гастрит, така и за промивки на рани, възпалени очи, гаргара на устата при ангина, болки в гърлото, парадонтоза и други възпалителни стоматологични заболявания.

Универсален мехлем за изгаряния, рани, разширени вени, белези и пигментни петна. Приготвя се от шепа сушени стръкове и 100 гр. твърдо масло – кокосово, палмово, карите, в народната медицина и със свинска мас. Билката се запържва за кратко в маслото и се оставя да престои една нощ. На следващата сутрин отново се загрява, колкото да се прецеди през марля и се налива в чист и сух буркан. Мехлемът ускорява заздравяването на кожата, премахва пораженията от слънцето (лунички, пигментни петна) и въпреки мазната текстура действа добре и срещу акне.

сряда, 20 февруари 2013 г.

Алабашът е представител на семейство Кръстоцветни Двугодишният зеленчук има големи, продълговати листа и въпреки че те също са употребяема част, за консумация се използва най-вече закръгленото му, удебелено стебло. Под дебелата кожа на алабаша се крие хрупкава и сочна месеста част. По вкус растението наподобява ряпата, но е по-меко и сладко. Зеленчукът може да се консумира както суров, така и приготвен по различни начини, като и в двата случая е чудесна добавка към не особено богата на витамини зимна трапеза.


Съдържание и полезни свойства

В една купичка алабаш (ок. 130 грама) се съдържат цели 83.7 мг витамин С, което е 140 % от необходимия дневен прием на този витамин. Една такава висока концентрация е чудесно средство за поддържане на имунната система и играе важна роля в борбата с болестотворни организми, както и в превенцията на различни заболявания. Освен големи количества витамин С, в зеленчука се сдържат още и витамини от групата B, като например ниацин, витамин B-6, тиамин и др.

Подобно на останалите представители на семейство Кръстоцветни, алабашът съдържа много полезни фитохимикали, предпазващи от рак на дебелото черво и притежаващи отлично антиоксидантно действие. Един от тези фитохимикали е сулфорафан, за който се смята, че антираковите си свойства, има способността и да помага на черния дроб да се справи с токсините.

Алабашът е много богат и на калий (473 мг в 135 грама зеленчук), което го прави полезен при борбата с високото кръвно налягане. Освен калият, минералите калций, желязо, магнезий, манган, селен и фосфор също част от състава на зеленчука-нинджа. Съдържанието му на оксалова и пикочна киселини обаче го правят неподходящ за коснумация за хора с камъни в бъбреците и подагра.

Поради голямото количество на фибри в алабаша (4.9 г. на 135 гр.), той е предпочитана съставка на диетичното хранене. Фибрите не само помагат на храносмилането, но и стимулират редовното чревно движение.

Народната медицина:

При отслабнала сърдечно - съдова дейност народната медицина препоръчва сок от алабаш разбъркан с лъжичка мед.

При болки в ставите се използват компреси от каша от сварения зеленчук

Пикочогонно, отхрачващо, против запек, действат отварите от алабаш

Листата на алабаша също са много хранителни, макар кулинарната традиция да ги пренебрегва. В тях има изобилие от каротини, витамин А, витамин К, минерали и витамини от групата B.

Алабашът в кухнята

Сладкият и мек на вкус зеленчук може да бъде обработван термично по най-различни начини. Сервира се задушен, варен, сотиран, дори пълнен. Суров, в настърган вид, той е полезна добавка към всяка салата.

Печени резенчета алабаш:

С помощта на малко масло (най-добре кокосово, защото издържа на термична обработка) и подходящи подправки, алабашът може да се превърне в нискокалоричен заместител на картофките. За целта грудката се изчиства и нарязва дебели ивички, след което се изпича на фурна.

Разноцветна салата от алабаш, морков и цвекло: Най-лесната и полезна кулинарна употреба на алабаша е в суров вид – настърган, на сок или нарязан по интересен начин (например като солети или чипс). В комбинация с други зеленчуци се получава не само интересен вкус, но и приятно цветно разнообразие.



събота, 12 януари 2013 г.

Здравословно хранене по време на финансова криза ?!?

Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат пари. И действително – сред хората с ниски доходи затлъстяването е най-разпространено. Причината за това обаче не е единствено икономическа. Вярно е, че качествените продукти са по-скъпи, но тук се намесва и един тънък психологически момент. Човек, които често търпи лишения, дори те да не се отнасят до храната, подсъзнателно се страхува .Затова хората с ниски доходи инстинктивно посягат към евтините, но калорични и в големи количества продукти. Със системното преяждане те се опитват да преборят тревогата, че могат да останат гладни, скуката от липсата на развлечения и стресът от това, че трудно „свързват двата края”.

В действителност, да се храните здравословно не означава, че обезателно трябва да купувате екзотични, диетични или био продукти. Дори напротив – колкото е по-проста (необработвана) една храна, толкова е по-ценна за организма.

Ето няколко съвета, как да подберете полезно и евтино меню:
Вместо съмнителни колбаси и полуфабрикати купувайте евтини сезонни зеленчуци като зеле, моркови, лук, цвекло, ряпа, карфиол, алабаш, спанак, лапад, марулки, краставици, тиквички, патладжан, бакла, зелен боб и много други. Пресни домати и пипер си позволявайте само през лятото и ранната есен не толкова заради ниската цена, но и защото отглеждани извън този сезон, те са далеч от здравословното хранене. С всички тези зеленчуци можете да приготвяте както витаминозни салати, така и вкусни ястия.
През лятото замразявайте и сушете на слънце сезонни плодове и зеленчуци – пипер, ягоди, малини, кайсии, череши, сливи. Други като царевица, грах, зелен боб и купувайте готови замразени, тъй като цената им е ниска.

Вместо да прекарвате почивните дни предъвквайки пред телевизора, организирайте семейни излети сред природата. По време на тях можете да берете екологично чисти коприва, лапад, лиорда, горски ягоди, малини, къпини, дренки, билки, диви круши и лешници.
Богатите на белтъчини растителни продукти като боб, леща, грах, гъби могат да заменят голяма част от месо във вашето меню. Ако все пак ви е трудно да седнете на масата без месо, гответе месно-зеленчукови ястия. Така едновременно ще намалите разходите за храна и ще увеличите разнообразието.

Не забравяйте за голямото разнообразие от зърнени култури, които е добре да присъстват на масата не само под формата на хляб. Необработените зърна съдържат фибри, витамини В и Е , най-важните минерали и противно на разпространеното мнение – много белтъчини. Например в почти всички рецепти оризът може да се замени с булгур или ечемик, а овесените ядки са евтина и по-здравословна алтернатива на корнфлейкса.

Друг прекрасен и евтин източник на белтъчини и витамини са яйцата. Яжте ги на закуска, добавяйте ги към салатата или ги сервирайте овкусени с подправки като предястие.

Всички продукти, които могат да се съхраняват дълго, купувайте в големи опаковки. Така ще можете да си позволите по-качествени продукти на не толкова висока цена.

Не се притеснявайте да си купувайте евтина риба. Тя е също толкова полезна, колкото скъпите й роднини, особено приготвена на фурна или скара.

За похапване пред телевизора и между храненията не вземайте бонбони, вафли, гризини и чипс, а сурови ядки, сушени плодове, ябълки. Ако ви се прияде по-сериозен десерт, пригответе го не със сметана, а с плодове – например ябълков пай, тиквеник, щрудел или кейк от пълнозърнесто брашно и стафиди.

сряда, 7 ноември 2012 г.

Все още ли мислите, че това е нормално?

                                                            
Запитвали ли сте се някога защо и как става така, че по-голямата част от плодовете ги намираме по всяко време на годината в супермаркетите. Лъскавите ябълки, свежите домати, огромните ягоди, гроздето от Аржентина, което е изминало целия този дълъг път и е престояло по складове, но въпреки това има толкова сочен вид.

Отговорът е в синтетичните торове, които се използват в конвенционалното земеделие за да ускоряват развитието на растенията, но намаляват устойчивостта им. За да оцелеят плодовете и зеленчуците, отглеждани по този начин, се нуждаят от все по-големи количества хербициди - за борба с плевелите , пестициди - против болести и инсектициди - за борба с вредителите. За да имат по-голяма трайност те се берат преди да достигнат зрялост и претърпяват „предпродажна” подготовка – обгазяване, облъчване с радиоактивни изотопи , например кобалт-60 или потапяне във фунгицидна баня. Но всички тези вещества по същество са токсини, които попадат и в нашия организъм, рушат имунната ни система и са причина за голяма част от съвременните болести.
Но за съжаление това не е всичко . Какво е месото на трапезата ни според вас?
В храната на пилетата, прасетата и говедата се добавят анаболи за по-бърз растеж и антибиотици, които трябва да компенсират лошите условия на живот – на тясно пространство и без слънчева светлина. Те се отлагат не само в месото на животните, но и в млякото и яйцата. Последвалата технологична обработка след това допълнително унищожава и малкото полезни вещества в тях, но затова пък ги „обогатява” с още химикали.




понеделник, 20 август 2012 г.

ВЪЛШЕБСТВОТО НА ДИВИЯ ЯМС - БИЛКАТА НА МЛАДОСТТА И ЖИВОТА

Дивият Ямс е многогодишна тревиста лиана с виещо се стъбло, дълго до 4 м. Коренището е хоризонтално, дълго до 2,5 м, дебело до 3 см, червеникаво-кафяво на цвят, като по цялата си дължина носи твърди корени. Стъблата са многобройни и неразклонени. Листата са овално-яйцевидни, дълги 6-12 см. Растението цъфти с мъжки и женски цветове, които са дребни, бледозелени, събрани в класовидни съцветия. Плодът представлява тригнездова кутийка.

Биологичното и фармакологично действие е определено от високото съдържание на гликозида сапонин и неговото производно диосгенин, който по-нататьк бива преобразуван в стероидни съединения имащи отношение към осъществяване на редица функции в човешкото тяло като DHEA се определя като "хормон на подмладяването" заради полезното му подмладяващо и регенератавно въздействие върху физическото тяло, в съчетание със стимулиращ ефект върху емоциите, психиката, прогестерона и естрогените - регулатори на женската полова система, андрогени - хормони отговорни за оформяне на мъжкия организъм. Относно холестерола изпълнява важни функции свързани с мастния обмен, повлиява производството на жлъчните киселини и кортикостероидите.
Стероидна структура притежават също и сърдечните и кардиотропни съединения в Дивия Ямс, които регулират дейността на сърдечния мускул, микроциркулацията, храненето на тъканите. Освен това, други биологично активни съединения като фенолкарбоновите киселини, въглеводороди, подпомагат спазмолитичното, диуретично, хипотензивно, противовъзпалително действие. Препаратът от диоскореа понижава съдържанието на холестерола с висока плътност в кръвта, намалява артериалното налягане, подобрява функцията на сьрцето, разширява периферните съдове, повишава диурезата.
Биологично активните добавки, които съдържа Дивият Ямс помагат за намаляване напрежението в предменструалния период и значително намаляват много от патологичните симптоми в период на климакс - горещи вълни, нощно изпотяване.
Дивият Ямс съдържащ растителни (фито) хормони, които са сходни с човешките и успешно подпомагат за възстановяването на хормоналната хармония. Доскореята е известна от векове с уникалните си общоукрепващи, хормоно балансиращи и подмладяващи свойства.

събота, 30 юни 2012 г.

Бял Равнец - Achillea Millefolium


Месеците юни и юли са много подходящи за събирането на билката Бял равнец, който обикновено се изсушава за приготвяне на запарка, но може да се използва и пресен. Понякога се прилага и под формата на течен екстракт.

Състав: цветовете съдържат около 0,2-0,5% етерично масло, докато листата – 0,02-0,07%. В състава на растението влизат още противовъзпалителни флавоноиди, както и танини, алкалоиди и горчиви вещества.
Употреба: заради многобройните си активни съставки белият равнец е широко употребяван в медицината. Той действа спазмолитично, противовъзпалително и антипаразитно . Тези качества се дължат главно на етеричното масло в билката.
В народната медицина тя е използвана за понижаване на високата температура и често се взема в началото на инфекции като настинка и грип, като се комбинира с бъз или мента. Може да подпомогне отделянето на секрета от дихателните пътища.
Белият равнец е диуретик, понижава кръвното налягане и повлиява сърцебиенето. Регулира и кръвообращението, като разширява стеснените кръвоносни съдове и свива твърде разширените. По тази причина е предписван при разширени вени и язви, венозен застой, флебити и хемороиди. Използва се също за облекчаване на храносмилателни проблеми, включително стомашни болки и чревни възпаления.
Прилагано външно, неговото противовъзпалително действие облекчава ревматични болки.
Растениeто помага при: понижаване на кръвното налягане, чревни глисти, стомашни болки, чревни възпаления, регулиране на месечния цикъл.
Предпазни мерки:  - Възможно е белият равнец да причини контактна алергия, особено при хора, свръхчувствителни към други представители на семейство Сложноцветни като ехинацеята и лайката.
- Билката не се препоръчва за бременни жени или кърмачки.
- Прекаленото излагане на слънце не е желателно, защото растението може да провокира свръхчувствителност към светлината.
- Високите дози са в състояние да предизвикат световъртеж и главоболие.
Бял равнец – Цвят може да се използва като: кръвоспиращо, противовъзпалително, апетитовъзбуждащо, болкоуспокояващо и ободряващо средство.
Помощно средство при: ускоряване на кръвосъсирването при кръвотечения от матката, венците, носа, хемороиди, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, сърцебиене, главоболие, колит и др.
Начин на приготвяне: 15 грама от билката се залива с 200 грама вряла вода. След като изстине, се пие по 1 супена лъжица преди ядене 3 пъти дневно.
Необходимо е да се прилага 1-2 седмици, за да има добър ефект!

петък, 25 май 2012 г.

МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН - ТЕЧНОТО ЗЛАТО НА ФАРАОНИТЕ

Билката Nigella Sativa (бот.), за съжаление слабо известна у нас, има 2500 години документирана история. Черния кимион (Nigella sativa) е растение с височина от 40 до 60 см. Растението, семето и маслото получено от него, са познати под различни имена като черен кимион (въпреки, че няма нищо общо с подправката кимион), черно семе, посевна челебитка, полска челебитка, чернушка, къзха, Habbat al-baraka (благословено семе), калонджи, „фараонско масло” – заради намереното флаконче в гробницата на Тутанкамон и други свидетелства за редовната му употреба от фараоните.

Археолози са намерили семена от черен кимион в разкопки датиращи от периода на неолита и мезолита, което показва, че се употребява поне от преди 8 хиляди години.
Древните египтяни са познавали и използвали черния кимион като панацея ( за лечение при проблеми и болести).Известният египтолог Хауърд Картър открива сред вещите в гробницата на фараона Тутанкамон черно масло, което никой не знаел какво представлява. Скоро след това става известно като „масло от черен кимион” или „челебитка”. Било е известно, че древните египтяни знаели за черния кимион, но никой не можел да каже точно за какво са го използвали в ежедневието си.
Но въпреки това, фактът, че черният кимион е бил сред вещите на младия цар, сам по себе си говори за важността му през онова време. Също така може да се добави, че египетската царица Нефертити, е използвала необикновеното действие на черния кимион върху кожата, за да запази красотата и младостта си, както и за повишаване на тонуса.
В Стария Завет се говори за неоспоримата важност на черния кимион, дори се описва начина за добиването на маслото му.
Растението е било известно и на римляните които го наричали гръцки кориандър. Описано е от древногръцкия лекар от I век Диоскоридис като лек за общи здравословни проблеми, зъбобол, главобол и основно с диетично приложение.
В книгата на великия арабски учен Ибн-и Сина (Авицена) „Канон на медицината”, се посочва, че черният кимион активира енергията, като по този начин спомага за преодоляването на умората и отпадналостта.
В мюсюлманския свят е добре познато заради думите на пророка Мохамед: „В Черното семе има лек за всичко, освен смъртта” .
Сведенията от древността за широкото и приложение и съвременните научни изследвания показват, че това растение е един от претендентите за здравеукрепващо средство на хилядолетието.
Днес нейните изключителни лечебни качества са известни и използвани по цял свят. С основно участие на Нигела Сатива в билкови композиции има регистрирани 5 патента в САЩ и Европа: за борба и лечение на астма/алергии ,диабет , псориазис, а също като антивирусно средство  и имуностимулатор и инхибитор на растежа на ракови клетки.
Уникалната комбинация от над 100 активни компонента в натуралното ЕГИПЕТСКО МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН 100мл от семето на Нигела Сатива , получено чрез студено пресоване, има силата да регулира имунната функция и да поддържа доброто здраве на човека още от ранна възраст.
Маслото от черен кимион е богато на незаменими мастни киселини (омега 6 и 9). Съдържа: Протеини 208 µg; Тиамин 15µg(вит. В1); Рибофлавин 1µg(вит. В2); Пиридоксин 5µg (вит. В6); Каротен (който се преобразува във вит. А), Ниацин 57µg , Фолацин 610 IU/g; Калций 1.859mg , Желязо 105µg, Мед 18µg , Цинк 60µg; Фосфор 5.265 mg; Няма никакви примеси и консерванти!

Съдържа също Аргинин, който е есенциална аминокиселина за децата и възрастни хора, претърпяли травми, изгаряния, възпаления (неутрализира свободните радикали и амоняка, стимулира освобождаването на хормон на растежа и синтеза на колаген; действа като имуномодулатор; факт е, че епидермисът на заздравяващи рани съдържа високи количества аргинин). Стимулира производството на Простагладин Е1 (регулира нервните импулси и мозъчни функции, редуцира възпаления и кожни екземи, действа съдораширяващо и бронхолитично).

Една от най-важните съставки – Нигелонът, е ефективен срещу астма, бронхити и респираторни заболявания, като разширява и успокоява брохите и подтиска освобождаването на хистамини. Уникалният за растението Тимоквинин (Тhimoquinon) показва изключителни антивъзпалителни и аналгетични качества; силен антиоксидант е и помага за прочистването от токсини. В помощ на нигелона се проявява и като антихистамин и бронхолитик.

Като въздейства на тимуса, стимулира производството на костен мозък, активира и регулира синтеза на необходимите хормони, унищожава вируси, бактерии, гъбички и паразити, детоксикира и прочиства организма, Нигела Сатива работи за повишаване на имунитета и за активиране на собствените жизнени сили на тялото, което вече мобилизирано, може да се бори и побеждава болестите си самостоятелно. И то безвредно и без странични ефекти!

ДЕЙСТВИЯ И ПРЕДНАЗНАЧЕНИЯ :

Имуностимулатор - заздравява и балансира имунната система;

Антиалерген и антихистамин - помага при различни видoве алергии, астма, синузит;

Аналгетик - облекчава болката (главоболие, колики, менструални болки,мигрена);

Антихелминт - унищожава и изхвърля червеи и паразити;

Антиоксидант - предпазва и забавя разрушителната оксидация на клетките, неутрализира свободните радикали;

Антипиретик - температуропонижаващо;

Антиспазматик – облекчава мускулни спазми и схващания;

Диуретик - стимулира уринирането и освобождаването от задържана вода;

Освен това има:
Антиканцерогенни, антибактериални и антимикробни свойства – убива или инхибира растежа на деструктивни клетки, бактерии и микроорганизми;
Понижава кръвната захар и холестерола;
Подобрява кръвообращението и кръвното налягане;
Тонизира тялото и стимулира сексуалната активност;
Способства за увеличаване количеството на кърмата, като се приема след раждане; Помага при: псориазис, екземи, акне и др. кожни заболявания, Косопад; Ревматоиден артрит; Стомашни и храносмилателни проблеми (язви, диария); Настинки;





петък, 13 април 2012 г.

Десет съвета за детоксикация !



Познати са много практики и програми за детоксикация. За да изчистите организма си и да сте в перфектно здраве, ви предлагам 10 начина за постигане на заветната цел.


1. Яжте фибри, кафяв ориз и био отглеждани пресни плодове и зеленчуци! Добавяйте редовно към менюто си цвекло, репички, ябълки, зеле, броколи, спирулина, хлорела и морски водорасли!

 2. Подсилете функцията на черния дроб с билки: глухарче, млечен бодил, репей, зелен чай, артишок, куркума, червено цвекло, магданоз!

 3. Приемайте повече витамин С! Той помага на тялото да произвежда глутатион – веществото в черния дроб, което прогонва токсините.

 4. Пийте поне 2 литра вода дневно!

 5. Дишайте дълбоко, за да може кислородът да стига до всяка клетка в организма ви!

6. Намалете стреса, като се отдайте на повече положителни емоции!

7. Използвайте хидротерапия! Оставете гореща вода да се стича по гърба ви за 5 минути, след което пуснете студената вода за 30 секунди!

8. Отидете на сауна, за да може тялото ви да изхвърли токсини и чрез потта!

9. Един час всеки ден практикувайте йога или скачайте с въже! Всички физически упражнения ще са ви от изключителна полза за здравето.

10. Оставете настрани цигарите, алкохола, кафето, захарта и мазнините!

петък, 27 януари 2012 г.

Тибетска гъба

Кефира е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна или т.н. кефирна гъба, Тибетска гъба . Кефирните зърна са бели или кремави на цвят, с големината на орех. Могат да бъдат и много по-малки – колкото оризови зърна. В процеса на ферментация се уголемяват. Според упътването, кефирени зърна с големината на орех са достатъчни за 200 мл. мляко.

Как се прави кефир . Поставят се кефирените зърна в мляко в съд – около 3/4 пълен Много подходящ за целта е буркан със завъртаща се капачка. Буркана се затваря плътно и се поставя на скрито от пряка слънчева светлина място при стайна температура. След 1-2 дни изваждате буркана и го изсипвате през груба (не метална!) цетка. Полученият Кефир се пие в ритъм 20 дни, след което следва почивка от 10 дни, после пак 20 дни … Но можете и да го пиете всеки ден.
Препоръчва се готовата напитка да се остави да узрее още 1-2 дни в хладилника и след това да се пие, а не веднага. От личен опит мога да кажа, че вкуса му след 1 ден престой в хладилника е невероятен – леко газиран и … просто много приятен.
Кефирът съдържа:
* Триптофан – незаменима аминокиселина, която изобилства в кефира и е добре известна с релаксиращия си ефект върху нервната система.
* Калций и магнезий – важни минерали за здрава нервната система.
* Фосфор – вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подпомага усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините.
* Кефирът е отличен източник на биотин, витамин от групата на B витамините, който подпомага усвояването на други B витамини, като напр. Фолиева киселина, пантотенова киселина и вит. B12.
* Многобройните ползи от поддържане на адекватно ниво на B витамини са свързани с доброто функциониране на нервната система, бъбреците, черния дроб, доброто състояние на кожата, повишаване на енергията и дълголетие.
Лечебните ползи от кефира .Опитът на поколенията показва, че кефирът: Намалява безпокойството, потиснатостта и депресията. Повишава енергията, създава чувство за здраве и благополучие. Произвежда всички необходими полезни, приятелски бактерии, важни и необходими за всекидневното ни здраве.
На болните от алкохолизъм се препоръчва лечението с тибетска гъба, тъй като тя напълно възстановява обмяната на веществата и лекува заболяванията, възникнали в резултат на злоупотребата с алкохол. – Казват се, че кефирената гъба в Европа е внесена от излекуван от цироза полски професор.
Освен полезни бактерии и дрожди кефирът съдържа минерали и основни аминокиселини, които подпомагат тялото да се самолекува и самоподдържа. Белтъчините в кефира са полусмляни и затова по-лесно усвоими. Следователно и ползите от кефира не са малко. Кефирът е лесно смилаем, почиства червата, снабдява тялото с полезни бактерии, дрожди, витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е балансирана и полезна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система. Използва се за облекчаването състоянието на пациенти страдащи от СПИН, синдром на хроничната умора, херпес, рак. Успокояващият ефект, който кефирът има върху нервната система, помага на страдащи от безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация . Редовната употреба на кефир облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. Подквасеното мляко с тибетска гъба служи и като перфектно козметично средство. Може да мажете с кефир кожата на ръцете и лицето, като това ще я освежи, ще изглади бръчките и ще забави стареенето. Кефирът балансира тялото и осигурява здраве и дълголетие. С отличните си хранителни качества кефирът е подходящ за хора от всички възрасти.





неделя, 15 януари 2012 г.

Лечебните свойства на куркумата


Куркумата (Curcuma longa) е многогодишно тревисто растение от рода Куркума, достигащо височина до 1 м, със силно разклонено коренище. Коренът на растението се използва както в медицината, така и в кулинарията. Има силно изразен оцветяващ в жълто ефект благодарение на 2-5% съдържание на пигмента куркумин в корена и специфични вкусови качества, съдържа и 5% есенциални мастни киселини.


Куркумата има лек вкус и напомня на пипер и слабо на ванилия. Освен приятен вкус куркумата е полезна за здравето.

Лечебни свойства на куркумата

Куркумата е полезна при следните заболявания:

- различни форми на гастрит;

- проблеми с черния дроб (за момента тези свойства са в процес на активно проучване);

- увеличава ефективността на лечението на рак на кожата чрез прякото прилагане на увредената зона;

- лечение на акне;

- възпалителни процеси, причинени от остеоартрит;

- заболявания на сърдечно-съдовата система.

Куркума ефективно разлага мазнините в храносмилателната система, с което съществено облекчава процесът на храносмилане. Освен това e доказано, че тя има положително въздействие върху стомашно-чревния тракт, при стрес или употреба на алкохол, отстранявайки неговото негативно въздействие.

Освен това Куркумата помага на имунната система да се бори със стреса ; Поддържа здравето на цялата скелетна система (кости и стави); Поддържа нивото на холестерол в нормалните граници и предотвратява образуването на кръвни съсиреци;Има антиоксидантни свойства; Някои лабораторни експерименти показват, че куркуминът може да забави размножаването на вируса на СПИН.

Куркуминът е източник на естествени антиоксиданти

Необходимо е отделно да се разгледат антиоксидантните свойства на куркумина. Източникът на антиоксиданти в куркумата са куркуминоидите (куркумин, деметоксикуркумин, бис-деметоксикуркумин). Куркуминоидите са източник на антиоксиданти, които са:

- 5-8 пъти по-силни от витамини Е и С;

- 3 пъти по-силни от гроздовите семена или екстракт от борова кора;

- достатъчно силни, за отстраняване на хидроксилни радикали, които се смятат за най-реактивните окислители.

Антиоксидантите са защита на номер 1 срещу свободните радикали. Те потенциално помагат за забавяне на признаците на стареене. Окисляването на свободни радикали може да увреди клетките и ДНК, влияещи на процеса на стареене, който всички ние мечтаем да спрем. Антиоксидантите са важни също така за: подобряване на паметта; поддържането на здраво сърце; подобряване на имунитета.


сряда, 19 октомври 2011 г.

ОЦВЕТИТЕЛИТЕ В ХРАНАТА

Сигурна съм, че на много от вас не им е все едно с какво се хранят. Преди да си купите храна от магазина вижте етикетите и внимателно прочетете какви вещества стоят зад мистериозните Е - номера, и как влияят върху здравето ни.
Тъй като оцветителите, консервантите, стабилизаторите, емулгаторите, ароматизаторите, овкусителите и много др. са толкова,че човек не може да запомни всички, аз извадих от всички най вредните и опасни за човешкото здраве на едно листче и подарих на всички мои близки по едно копие от него за да могат да си го поставят в портмонето и когато пазаруват да го имат предвид.
Сега ви предлагам пълния списък на тези вещества и всеки сам за себе си може да види и прецени, кои от тях са най вредни и кои продукти може да купува от магазините.

E100 -Curcumin
Безвреден-да
Жълто оранжев: извлича се от корена на растението куркума - curcuma, но може и да бъде синтезирано: използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.

E101 Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate
Безвреден-да
Витамин B2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека: употребява се в маргарина и сирената.

E102 Tartrazine
Безвреден-не
Предполага се че предизвиква асматични пристъпи,ортикария при деца. Използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни.

E104 Quinoline Yellow
Безвреден-не
FDC Жълто No.10: използува се в червилата и продукти за коса, одеколони: може да причини дерматит: забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.

E107 Yellow 7G
Безвреден-не
Жълт оцветител: Препоръчва да се избягва: страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него: типична употреба - безалкохолни напитки: забранен в Австралия, САЩ.

E110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S
Безвреден-не
Използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба: синтетичен: също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup: странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна: забранен в Норвегия

E120 Cochineal, Carminic acid, Carmines
Безвреден-не
червен цвят: произвежда се от насекоми: рядко използуван: Препоръчвам да се избягва

E122 Azorubine, Carmoisine
Безвреден-не
червен цвят: дериват от въглищния катран: може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин: използува се в сладкарството, марципан, желета: забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.

E123 Amaranth
Безвреден-не
FDC Червено No.2: извлича се от растението herbaceous: използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета: може да провокира астма, екзема и хиперактивност: вреден при бременност: забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.

E124 Ponceau 4R, Cochineal Red A
Безвреден-не
FDC Червено No.4: канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин: забранен в САЩ и Норвегия.

E127 Erythrosine
Безвреден-не
Червено No.3: червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши: може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза: забранен в Норвегия

E128 Red 2G
Безвреден-не
Забранен в Австралия и много други страни, освен Великобритания.

E129 Allura red AC
Безвреден-не
Червено No.40: оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика: синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth: забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

E131 Patent blue V
Безвреден-не
Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.

E132 Indigotine, Indigo carmine
Безвреден-не
Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули: също в производството на сладолед, сладкарството: синтетичен- извлечен от въглищния катран: може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.

E133 Brilliant blue FCF
Безвреден-не
Blue Dye No.1: използува се в млечни продукти, сладки и напитки: синтетичен - течен или амониева сол: забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

E140 Chlorophylis, Chlorophyllins
Безвреден-да
Зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката.

E141 Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins
Безвреден-да
маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти

E142 Green S
Безвреден-не
зелен: синтетичен дериват от въглищния катран: използва се при консервирания грах: забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.

E150 Plain caramel
Безвреден-не
Тъмно кафяв: Препоръчвам да се избягва. използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати

E151 Brilliant Black BN, Black PN
Безвреден-не
Черно: дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове: забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.

E153 Vegetable carbon
Безвреден-не
Черен цвят, въглищен пигмент: използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ

E154 Brown FK
Безвреден-не
кафяв, забранен в САЩ

E155 Brown HT (Chocolate)
Безвреден-не
Кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност: забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.

E160(a) Carotene, alpha-, beta-, gamma-
Безвреден-да
Жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във 'Vitamin A' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци

E160(b) Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin
Безвреден-да
Червен: извлича се от дървото Bixa orellana:използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр: лак за нокти: може да причини ортикария.

E160(c) Paprika extract, capsanthin, capsorubin
Безвреден-да
червен, не се знаят странични ефекти.

E160(d) Lycopene
Безвреден-да
червен, не се знаят странични ефекти.

E160(e)Beta-apo-8'-carotenal
Безвреден-да
Оранжев, не се знаят странични ефекти.

E160(f) Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid
Безвреден-да
Оранжев, не се знаят странични ефекти.

E161(b) Xanthophylls - Lutein
Безвреден-да
Жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.

E161(g) Xanthophylls - Canthaxanthin
Безвреден-да
Жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол): има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.

E162 Beetroot Red, Betanin
Безвреден-да
Пурпурен, не се знаят странични ефекти.

E163 Anthocyanins
Безвреден-да
Виолетов, не се знаят странични ефекти.

E170 Calcium carbonate
Безвреден-да
Минерална сол, бяла: използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.

E171 Titanium dioxide
Безвреден-да
Бяла минерална сол.

E172 Iron oxides and hydroxides
Безвреден-да
Черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети: токсичен в големи дози.

E173 Aluminium
Безвреден-да
Без странични ефекти

E174 Silver
Безвреден-да
Без странични ефекти

E175Gold
Безвреден-да
Без странични ефекти

E180 Latolrubine BK
Безвреден-не
Препоръчвам да се избягва.

E181 Tannic acid, tannins
Безвреден-да
Пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.

вторник, 18 октомври 2011 г.

ЧАЙ ОТ ЛАВАНДУЛА НАМАЛЯВА АПЕТИТА


Лавандулата освен красива и приятно ухаеща, е и много лечебна. Има много положителни качества, и се използва широко не само в козметиката.
За намаляване на апетита се използва една супена лъжица лавандула, която се залива с една чаена чаша вряла вода. Оставя се да кисне 1 час и се прецежда. Пие се с малко мед 3 пъти на ден.

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

ТАЛАСОТЕРАПИЯ – СЪКРОВИЩАТА НА МОРЕТО !


Таласотерапията се основава на използването на морска вода, калта, солта, водораслите и други дарове от морето. Прилага се както с лечебна така и с профилактична цел. Теласотерапията укрепва имунната система, подобрява кръвообръщението, снабдява с необходими минерали и други полезни вещества организма, отстранява нервното напрежение и стреса, възстановява жизнената енергия, възвръща хармонията на душата и тялото. Правилното използване на таласотерапевтични продукти и процедури в значителна степен забавят процесите на стареене.
Водораслите са първите растителни организми на Земята, появили се преди повече от 3 милиарда години. Известни са хиляди различни вида водорасли, много от които се използват в козметичната индустрия. Веществата съдържащи се в тях, влизат в състава на продукти за отстраняване на целулит, укрепване на бюста, изглаждане, овлажняване и подхранване на кожата, забавяне на признаците на стареене и др. В морските водорасли има запас от активни елементи – азот, фосфор, сяра, калции, калий, магнезий и др., които се съдържат и в клетките на човешкия организъм.
Много често използвано е синьо-зелено водорасло Spirulina, което съдържа витамини A, D, B1, B2, B3, B6, B12, , K, F, бета каротин, макро и микро елементи - селен, хром, цинк, калций, мед, фосфор, желязо и др. Благодарение на този уникален състав екстракт от Spirulina се влага в козметични продукти предназначени за интензивна хидратация, омекотяване и нормализиране на водно-липидния баланс на кожата. Освен това се стимулират обменните процеси в кожата, клетъчната мемебрана укрепва, отсраняват се токсините, а клетките са защитени от вредното въздействие на свободните радикали.
Laminaria принадлежи към кафявите е водорасли и съдържа висока концентрация на йод в органична форма. Както е известно, йодът е необходим за синтезата на хормони, които участват в процеса на липолиза и и повишават снабдяването на клетките с кислород. Освен това йодът способства за усвояването на фосфора, калция и желязото.
Fucus, Palmaria palmate, Liotamnium и др. водарасли също се използват в таласотерапевтични процедури заради своите ценни качества и съставки, чрез които нормализират обмяната на веществата, стимулират микроциркулацията и изваждат токсините от организма.
Специалистите по таласотерапия признават ефикасността от лечението и профилактиката с продукти, съдържащи екстракти от водорасли – под формата на вани или апликации върху тялото. Например, изключителният състав на кафявите водорасли им придава не само стимулиращи и реминализиращи свойства, но също и отслабващо и антицелулитно действие чрез увеличаване на клетъчната обмяна. Освен това стимулират освобождаването на токсини от тялото, затова подобни процедури са особено препоръчителни за изморени хора. Умората постепенно изчезва и жизнеността се възстановява. Кожата е перфектно хидратирана, подхранена и изгладена, а обиколката на тялото намалява след всяка терапия.

сряда, 12 октомври 2011 г.

ВРЕДАТА ОТ ПРЕКОМЕРНО СЛЪНЦЕ !


Лятото е най-веселото и безгрижно време от годината, през което слънчевите лъчи ни зареждат с енергия, укрепват имунната ни система, участват във формирането на витамин Д .
Но не бива да забравяме, че както кожата така и косата ни се нуждаят от защита от вредното въздействие на UV лъчите. На всички ни е известно, че интензивно развиващата се икономика в световен мащаб все повече замърсява околната среда и води до разрушаване на озоновия слой, който спира вредните UV лъчи.
Добре информираните хора задължително използват слънцезащитни продукти. Напоследък козметичните компании произвеждат продукти с висок фактор на слънчева защита – SPF 20, 40, 50 +. Състават на тези продукти е богат на вещества (филтри), които абсорбират или отразяват светлината, но кожата не може да бъде предпазена 100%. Добре е като тръгваме на почивка, да вземем няколко фотозащитни средства с различен SPF. През първите 2-3 дни кожата се намазва с продукти с най-висока защита SPF 50+, след което да се ползват масла и кремове с по-нисък SPF. Тези, които искат хубав тен, без да излагат кожата на риск, е по-добре да използват автобронзанти. Чрез тях не се получава естествен загар от слънчевите лъчи, но не рискуват собственото си здраве в дългосрочен план.
Добре известно е , че слънцето ускорява процесите на стареене, бръчките се увеличават, появяват се пигментни петна. Освен кожата на лицето и тялото трябва да се защитят и устните. На пазара се предлагат богата гама от балсами , които интензивно овлажняват, подхранват, регенерират и предпазват устните .
Силните слънчеви лъчи увреждат и кутикулата на косъма (външната обвивка), затова колкото по-бързо свикнем да използваме слънцезащитни продукти, толкова по-комфортно бихме се чувствали през топлите месеци на годината.
За тези които се опитват да използват максимално естествени козметични средства, бих препоръчала да мажат кожата и косата си със студено пресовано сусамово масло. То има естествен слънцезащитен фактор 2, освен това прониква дълбоко в кожата и има добър подхранващ ефект.

вторник, 30 август 2011 г.

СУСАМОВО МАСЛО


Здравословният ефект на сусама върху човешкия организъм е отдавна познат. На първо място, той е абсолютен шампион по съдържание на калций и редовната му консумация заздравява костно-мускулната система. Сусамът е мощно природно оръжие за борба с остеопорозата. Той трябва да бъде част от менюто на жените от всички възрасти, особено по време на менопауза. Сусамовият тахан(паста, получена от смилането на сусамените зърна) е истински елексир за стомаха и храномилането, като включително спомага и за елиминиране на кисилините. Консумацията на сусам ни дарява с гъста и лъскава коса, здрави нокти и блестяща кожа. Масажът със сусамово олио прочиства от токсините и прави кожата еластична. Изливането на затоплено сусамово олио върху „третото око” е един от основните масажи в аюрведа-абхианга.

Този известен масаж се изпълнява от двама души, но дори и при адаптирания вариант за самомасаж можем да извлечем значителна полза за своето здраве.

Абхианга се извършва по следния начин:

Заоплете сусамово олио, като поставите бутилката в дълбок съд с гореща вода. Не бива да го затопляте повече от температурата на тялото.

Застанете на гумена релефна подложка, за да не изцапате пода и за да не се подхлъзнете.

Отлейте малко олио в шепата си и разтъркайте между двете ръце. Започнете от главата. Нежно масажирайте скалпа: това ще успокои кожата и ще повлияе състоянията на пърхот. Сусамовото олио се отмива с лекота с помоща на шампоан.

С кръгообразни движения си направете последователно цялостен масаж на лицето, съсредоточете се върху „третото око”- мястото между двете вежди. Продължете с масаж на шията (в никакъв случей не натискайте щитовидната жлеза), деколтето, ръцете, ханша, бедрата, долната част на краката, стъпалата. Масажирането на рефлекторните точки, разположени върху ушите, дланите и стъпалата, стимулират нервните окончания и енергийните пътечки, които водят до вътрешните органи.

Преди да се отправите към банята, отстранете излишъка от олио върху стъпалата. Обуйте гумени чехли или стъпете върху подложка против подхлъзване, за да си вземете душ.

Ако не желаете да чакате олиото да попие в кожата ви, вземете си по-рано душ. Докато топлата вода ви облива, продължете с масажа. Топлината на водата ще успокои абсорбирането на маслото. За да отстраните по-ефктивно мъртвите клетки и мастно разтворимите токсини, които сусамовото олио извлича на повърхността на кожата, използвайте луфа или копринено кесе.

Избършете с мека хавлия, за да отстраните остатъците от маслото.

Сусамовото масло е уникално с малкия размер на своите молекули и свойствата си дапрониква в дълбоките слоеве на кожата. За по-малко от десет минути то успява да попие напълно в кожата. Ако имате алергична кожа, можете да го използвате вместо сапун, тъй като сусамовото олио притежава натурални почистващи свойства.

А освен масажните му свойства може да си приготвите и един чудесен десерт със сусам и мед. Той се приготвя със скоростта на светлината и е изцяло здравословен.Изсипете в тефлонов тиган сусама и го запечете до порозовяване (до момента в който зърната започнат да пукат и да изскачат от тигана). Отсипете от горещия сусам в чашки, залейте с малко мед и разбъркайте добре

понеделник, 7 март 2011 г.

ЦВЕКЛОТО НИ ДАРЯВА ЗДРАВЕ


Присъства ли изобщо този зеленчук във вашето меню?

Цвеклото е един доста пренебрегван от повечето хора зеленчук, но то е основен източник на вещество, наречено бетаин. Бетаинът е уникален по своята природа, с огромен принос в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб.
Всеки един от нас е наясно колко важна е консумацията на разнообразни и богати на витамини храни, които осигуряват на организма ни не само необходимите за правилното му функциониране витамини и минерали, но и есенциални мастни киселини, антиоксиданти, биофлавоноиди и др. Понякога забравяме за други, не толкова популярни храни, каквото например е цвеклото.
Вярно, че не изглежда особено приятно и вкусно, но замислете се колко често то присъства във вашето меню и наясно ли сте с някои от най-ценните му качества, като:
високо съдържание на магнезий, който регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби;
участие в очистителните процеси на черния дроб, жлъчката и далака, както и в образуването на червени кръвни клетки.
съдържание на сапонини, които се борят с "лошия" холестерол; витамин U, който се оказва особено полезен при процесите на зарастване на язви, а освен това е с изразено противоалергично действие; органичен хлор, който е перфектно пречистващо средство, особено за бъбреците и лимфата в организма;
сокът от цвекло оказва особено благотворно въздействие върху работата на сърдечно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане.
Какво представлява бетаинът?
Всъщност това е витамин, произлизащ от холина, извлечен от захарното цвекло и съдържащ органично свързан азот. С ясно изразен липотропен ефект, той спомага и за неутрализиране на млечната киселина и намаляване на нивата на токсичност на вредния за организма хомоцистеин - междинен белтъчен продукт, образуващ се в процеса на превръщане на аминокиселината метионин.
Изключително важно свойство на бетаина, тъй като е известно, че високите нива на хомоцистеин в кръвта са важен рисков фактор за развитието на заболявания като инфаркт и инсулт.
Каква е ролята на бетаина в човешкото тяло?
Най-важната роля на тази субстанция е детоксикация на организма. Бетаинът ефективно защитава клетките и тъканите от дехидратация и осмотична инактивация, като улеснява процесите на съхранение на енергия в тялото. Участвайки в аминокиселинните реакции в тялото, той поддържа доброто състояние на бъбреците, черния дроб и сърцето.
Бетаин и активен спорт - една добра комбинация!
Известно е, че тази субстанция играе важна роля в процесите, протичащи в човешкото тяло. Тя е и особено важна за хора, занимаващи се активно със спортни занимания. Например, при експеримент, проведен в Ню Джърси е установено, че петнадесетдневният прием на бетаин от тежкоатлети значително повишава тяхната издръжливост. Съществуват доказателства, че приемът на бетаин:
увеличава силата и мускулния обем;
укрепва мускулните влакна;
подобрява кръвоснабдяването на мускулите.
Е, може би не е чак толкова трудно да осигурим периодично присъствие на цвеклото в нашето меню. Може да бъде под формата на вкусен сок в комбинация с ябълки или моркови, или на тънки резенчета, прибавени към свежа салата, а защо не и цвекло, залято с пресен дресинг, включващ зехтин и лимон?
Не е важно под каква форма ще консумираме полезния зеленчук. Необходимо е само да запомним, че винаги трябва да бъде в суров вид, защото термичната обработка унищожава полезните му вещества.
Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко.
Най-удивително е действието му при ракови заболявания. Има случаи при рак на кожата, при които налагането с компреси от сок от цвекло по няколко пъти на ден е довело до пълно изчезване на злокачествените образувания.

МАГДАНОЗ



Колко всъщност знаем за безценните свойства на тази подправка?
Магданозът (Petroselinum crispum) представлява двугодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни. През първата година развива само листна розетка, а през втората - до 80 см високо, право, разклонено и набраздено стъбло. Цветовете му са жълтозелени, събрани в сложни сенници с 8 до 20 главни лъча. Отглежда се в градините из цялата страна, като за негова роднина се приема Средиземноморието.

Различни източници твърдят, че магданозът е отглеждан още преди 2 000 години в района на Средиземноморието, като първо намирал приложение като лечебно средство, а след това като подправка. За гърците той бил свещена трева, с която закичвали победителите в различни състезания, но също така декорирали и гробниците на починалите.В Рим пък древните лечители прилагали магданоза при възпаление на бъбреците. Хората вярвали, че магданозът ще възстанови силите им и ще укрепи организма. Древните народи смятали, че употребата на ароматната трева ще ги направи "твърди като камък".

Видове магданоз Съществуват много разновидности на растението, но най-популярните са:
Обикновен, с плоски листа;
Къдрав;
Съществува и трети вид магданоз, известен като вкоренена ряпа (или т. нар. сорт "Хамбург"), който се отглежда главно заради своите корени, наподобяващи тези на репея.
Хранителен състав на магданоза: Плодчетата на магданоза съдържат 2-7% етерично масло, 20% тлъсто масло, флавона апигенин и фурокумарина бергаптен. Основни компоненти на етеричното масло са апиол и миристицин. За миристицинът е известно, че е токсично вещество с психотропно и халюциногенно действие. От друга страна той е и средство, активно борещо се с процесите на образуване на тумори.
Листата в свежо състояние съдържат 356 мг% витамин С и 8.26 мг% каротен, желязо и фолати.
Съставът на корените е следният: 88% вода, 3% въглехидрати, 3.1% белтъчини, 1.5% минерални соли, малко етерично масло с главна съставка апиол, флавоноиди - апигенин, апиин, крисоериол, лутеолин, фурокумарини и полиацетилени.
Магданозът е от храните, съдържащи оксилати. В случай на продължителна и обилна консумация, когато количеството на оксалатите в организма се повиши, може да се стигне до редица здравословни проблеми. Препоръчително е хора, страдащи от заболявания на отделителната система и черния дроб, да избягват консумирането на зеленчука или да го правят рядко и в малки количества.
Магданозът се отличава с богато съдържание на фолиева киселина, която е важна за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система в частта на дезактиватор на хомоцистеина. Вещество, което директно уврежда кръвоносните съдове и създава потенциален риск от инфаркт и инсулт при хора, страдащи от диабет и атеросклероза.
Здравословни ползи
Магданозът е апетитовъзбуждащо, газогонно, пикочогонно и тонизиращо матката средство.
Фармакологично проучване показва, че апиолът е вещество, способно да тонизира гладката мускулатура, особено на матката и пикочния мехур, и да подобрява процесите на кръвообращение в тези органи.
В частност летливите масла в ароматната подправка я превръщат в протективна за организма храна, имаща способността да неутрализира някои видове канцерогени, като например бензопирени, които са част от цигарения дим и пушека от скарите с дървени въглища.
Високите нива на витамин С предотвратяват възникването на остеоартрит и възпалителен полиартрит.
Как да изберем и съхраним полезния зеленчук?
Винаги избирайте магданоз със свежи и наситенозелени листа. Можете да го съхранявате в хладилник в полиетиленова торбичка или в отделението за плодове и зеленчуци.
Можете да го съхранявате и ситно нарязан във фризера през зимата, като по този начин ще съхраните голяма част от полезните вещества. Нещо, което няма да е възможно, ако го изсушите.
Ако пък предпочитате изсушената форма - съхранявайте го в добре затворен съд на хладно и проветриво място, без наличие на влага.
Как да си приготвим целебна напитка от магданоз?
Препоръчва се извлек от ½ чаена лъжичка плодчета на магданоз, накиснати за 8 часа в 250 мл вода, който се изпива в рамките на 1 ден. Прилага се и запарка от 4 ч. л. корени на ½ л вряща вода, която се прецежда след 15 минути и се изпива за 2 дни. Добър тонизиращ ефект се получава и с прясно изцеден сок от растението в доза
100-150 гр.
Вероятно всеки вече е наясно, че магданозът не е само подходяща подправка за почти всяка гозба или красива декоративна украса, а продукт с богат хранителен състав и изключително полезни свойства.

Използвани източници
whfoods.com
gotvarstvo.georgievi.net
"Билките във всеки дом" - проф. Д. Станева, Медицина и физкултура - София
Снимка: larryjh1234 (СС)

ЮМЕЙХО МАСАЖ

Мануалната профилактика Юмейхо е терапия, известна още като Сайонджи масажи. Тя идва от Япония като крайна завършена система, събрала в себе си мъдростта и традицията на вековни целебни практики от Централна и Източна Азия. Днес пътят към възвръщане на телесната хармония посредством лечебните масажи е открит и за българина. Какво е Юмейхо? Юмейхо е цялостна философия за постигане на пълен баланс и хармония на човека със себе си и с заобикалящия го свят, включваща в себе си масажни и наместващи техники, гимнастически упражнения и вътрешни практики, целящи да съвместят центъра на тежестта с енергийния център на човека. Юмейхо профилактиката е лечебен метод за изправяне на костите на цялото тяло, отпускането на неговите мускули и съединителна тъкан и за радикалното премахване на болести, причинени от разместванията на тазовите кости, които са център на тялото. Юмейхо в началото В началото на миналия век шестнадесетгодишният японски младеж Оно Хидеказу заминава за Китай, за да изучава китайското бойно изкуство Чуан Фа (Кемпо). По онова време лечебното изкуство "Дзен ти фа" се преподавало наравно с бойните практики и така младият Оно го изучил и практикувал в Китай чак до края на Втората световна война. След войната Хидеказу се завръща у дома в Япония и учи различни местни лечебни практики и масажни терапии, с които създава нова комбинирана дисциплина, която с времето се доказва като успешна. Роден в Токио през 1943 г. Масаюки Сайонджи работи като преподавател по китайски език и калиграфия, когато се запознава с Оно Хидеказу. Той посвещава цялата си младост на изучаването на лечебните подходи, които му предава Оно и ги систематизира в своя система от сто похвата, наречена "Хълбочно-наместваща Юмейхо терапия". До края на живота си през 2003 г. Сайонджи практикува метода в основания от него в Токио Международен институт по превантивна медицина. Днес изкуството на профилактичната терапия Юмейхо е световно разпространено. У нас то е достъпно за жителите на по-големите градове в България, където масажите се практикуват в Юмейхо студиа. Юмейхо - цели и възможности Основна цел на Юмейхо е да възстанови естествения баланс в тялото, заложен му от природата.Това се постига чрез сложна система от похвати за наместване и фиксиране на костите, чрез теглене, изправяне и вертикален натиск, които възвръщат първоначалната симетрия в стойката и носят висок лечебен ефект. За Юмейхо терапевта всички болести намират своето начало в ненормалното положение на хълбочните кости. Преди всичко трябва да се намести изкълчената става и да се нормализира равновесието на костите и мускулите на тялото. Хълбочно-наместващата профилактика е най-подходяща.Тя има за цел да възстанови телесното равновесие чрез мобилизиране на жизнените оздравяващи сили и така да върне здравето на болния. Същността на този метод се основава върху теорията за центъра на тежестта, според която здравето зависи от равновесието на тялото. Целта на метода е да облекчи болката и да изкорени болестите. Това е причината методиката да се нарича "основна профилактика". Човешкото тяло и симетрията Юмейхо профилактиката приема симетрията за здраве, а липсата на симетрия в опорно-двигателния апарат е предпоставка за появата на заболявания. Колкото по-сериозен е дисбалансът, толкова по-трудно е лечението и по-тежка болестта. Ето защо от профилактичната терапия е добре да се възползват както хора в зряла възраст, така и младежи, юноши и деца. Юмейхо диагностиката бива сетивна и зрителна. При прав стоеж човешкото тяло е почти симетрично по отношение на вертикалната линия, следваща гръбнака. При здрав организъм тази вертикална линия се пресича с раменната и хълбочната, с които образува прави ъгли. Всяко изкълчване нарушава тази симетрия.Тези ъгли вляво или вдясно, стават остри или тъпи. Едното рамо е по-високо от другото, единият хълбок е по-висок от другия, единият крак е по-къс от другия. Диагнозата се поставя лесно и когато се установи нарушение в симетрията на ходилата, ръцете, лицето, в легнало или седнало положение, при различни движения на очите и др. Само един от тези признаци е достатъчен за становището на лечителя. Към горното може да се прибави и втвърдяването на мускулатурата в засегнатите участъци. Приема се, че е нормално при спокойно състояние на човешкото тяло, когато то лежи и въздействието на земното притегляне е минимално, мускулатурата да бъде отпусната и с такава дължина, че да не изменя симетрията на костите, за които тя е захваната непосредствено или чрез лигаменти. В случай, че съществуват дразнения върху мускулните групи, ако има някакво неравномерно натоварване поради изместване на костите, ако спрямо земното притегляне те са насочени в неестествено направление, ако има възбуждания, които изискват удължаване на тези мускули - тогава спонтанно се получава контракция, свиване, съкращаване. Подобно състояние изисква специална намеса. Подходите на Юмейхо терапията за възвръщане на симетрията Юмейхо лечителят е коректор и ваятел на човешкото тяло. В основата на профилактиката стоят грижите за нормализиране на тазобедрените стави и гръбначния стълб. Анатомичният лумбален участък, наречен талия, е главната ос, опората, която поддържа необходимото равновесие на тялото спрямо земната гравитация. Омесването, притискането, разтриването, наместването са главни средства за нормализиране на разстроените стави, на втвърдените мускули и на лимфния кръвен застой. Чрез тях се постига премахване на болките и възстановяване на физиологичните функции в техните нормални граници. Премахването на всякакво притискане на капилярната мрежа за телесни течности се явява необходимост. Образно казано, тези участъци на вътрешно напрежение, който се развиват под кожата в съединителната тъкан, могат да се сравнят с мочурище или блато със застояла вода. Можем да кажем, че животът протича в такава замърсена обстановка, която е противоестественна. Това е обратимо, ако се направи дренаж и чрез едно сполучливо отводняване чрез канали ще се получи благоприятна среда за здраве. Нещо подобно може да се получи в човешкото тяло, ако се приложи профилактиката Юмейхо. Методът изисква тотална профилактика на цялото тяло. Най-напред той решава проблемите с ортопедичен характер: изправяне изкълчените стави на таза, гръбнака, колената и др. В същото време, поради характера на самата техника, върху целия организъм се отразява неговото многостранно въздействие - сегментарно, зонално и пр. В случай, че започнете Юмейхо профилактика, придържайте се към процедурите системно и без прекъсвания до постигане на траен успех. Терапията се разпростира във времето според индивидуалните особености в дисбалансите на отделния човек, както и според негативното влияние върху симетрията от страна на едностранчивост в ежедневната физическа активност.